Hoppa till huvudinnehållet

Flygplan bärgat – vittne såg kraschen: ”Började studsa mot marken”

Publicerad:
Flygplanet törnade, enligt vittnet, emot elstängslet, snurrade och hamnade med nosen åt andra hållet.
Flygplanet törnade, enligt vittnet, emot elstängslet, snurrade och hamnade med nosen åt andra hållet. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det sportflygplan som tvingades nödlanda i Kolsäter söder om Ed låg kvar drygt en vecka men är nu bärgat. Många har varit på platsen efteråt och tittat och Dalslänningen har pratat med det enda vittnet som såg när planet gick ner.

– Jag tänkte de måste vara jätteskadade eller så börjar planet brinna, säger hon.

Det var en ren tillfällighet att kvinnan, som inte vill gå ut med namn, var i Kolsäter fredagen den 29 juli. Hon är inte bosatt på platsen utan var i sin sons sommarstuga.

Flygplan fick motorproblem – tvingades nödlanda

– Jag var ute i trädgården och så ser jag att det kommer ett plan. Jag tänkte inte på att det skulle vara något särskilt, åkern sluttar neråt därifrån och det var ett litet plan.

– Men så började det studsa mot marken och hoppa med hjulen över grästuvorna. ”Hur går detta, vad är det som händer?”, tänkte jag. Sedan törnade det emot elstängslet, snurrade ett varv och stannade till.

”Måste vara jätteskadade”

Kvinnan skyndade sig att ringa 112 och ropade på sin man.

– Jag tänkte att de måste vara jätteskadade eller så kommer planet att börja brinna.

Åkern sluttar kraftigt (bildens vänsterkant) där vittnet såg flygplanet så hon tänkte inte vid första blicken på att det var något konstigt. Bilden är tagen från platsen där hon stod.
Åkern sluttar kraftigt (bildens vänsterkant) där vittnet såg flygplanet så hon tänkte inte vid första blicken på att det var något konstigt. Bilden är tagen från platsen där hon stod. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Hon fick ingen bra kontakt med 112 så istället sprang hennes man över till en fastboende granne som i sin tur ringde efter sjukvård och räddningstjänst. Han ringde också bonden som hade sina kor på bete i den inhägnad som flygplanet nödlandade på.

Kvinnan gick ner till de drabbade i flygplanet, då var piloten redan uppe på benen och gick runt och pratade i mobilen medan den kvinnliga medpassageraren satt på marken.

– De var chockade och kvinnan sa att hon hade ont i nacken.

Bärgades

Vittnet säger att hon är imponerad över hur bra det funkade med all samverkan innan ambulans och räddningstjänst kom till platsen.

Både piloten och medpassageraren klarade sig lyckligtvis utan allvarliga skador efter kraschen.

Dalslänningen har försökt att nå piloten, men han har avböjt en intervju. Flygplanet tömdes på bränsle utan räddningstjänstens medverkan och bärgades tidigare i veckan.

Flygplanet var på väg från Fjällbacka hem till Karlstad när det tvingades nödlanda på en åker i Kolsäter utanför Ed.
Flygplanet var på väg från Fjällbacka hem till Karlstad när det tvingades nödlanda på en åker i Kolsäter utanför Ed. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

Brott & blåljusFlygolyckaGesäterSportflygplan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.