Behandla personer som sitter i rullstol med mer värdighet

Publicerad:
”Trots att vi lever i årtalet 2022 så behandlas handikappade fortfarande som om de inte var värda samma saker och nöjen som en ”vanlig” person gör”, skriver insändarskribenten. Foto: Kallestad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi var på Mariebergsskogen och jag beslutade att bjuda mina två barn på att åka med tåget då det skulle vara roligt för min son som är multihandikappad. Så jag köpte biljetter.

När tågföraren ser att vår rullstol har hjälpmotor börjar han tala om att det tyvärr inte går för hjälpmotorn gör så det blir för tungt att lyfta upp rullstolen på deras ramp/hiss. Och att det enbart går med vanliga rullstolar. Jag försöker då säga att jag kan ta av hjälpmotorn men det gick inte heller för min son skulle fortsatt vara för tung. Så då undrar jag och min dotter vad en vanlig rullstol är enligt dem? För utan hjälpmotor är det en vanlig rullstol. Jag kände mig riktigt dåligt bemött och gick tillbaka till personen i kassan, som tyckte detta bemötande var konstigt och ringde sin chef. Jag fick även prata med chefen i telefon. Och chefen tyckte också detta var konstigt men det vart inte mer än så tyvärr. Jag fick pengarna tillbaka men nöjet var förstört.

Min son fyller 20 år och jag har i 20 år kämpat för att saker och ting ska bli bättre för de handikappade, tyvärr var detta beviset på att trots att vi lever i årtalet 2022 så behandlas handikappade fortfarande som om de inte var värda samma saker och nöjen som en ”vanlig” person gör. Tycker helt ärligt att det är mobbning och jag kommer även vända mig till dem som har hand om själva tåget och ifrågasätta om de tycker att det är rätt att särbehandla människor på grund av deras olikheter. En ska inte behöva plocka ur personer ur rullstolen för att det ska passa andra. Sitter en person i rullstol så gör en det av en anledning, en gör inte det för att jäklas eller för att en tycker att det är roligt. En sitter i en rullstol för att en har en sjukdom, skada eller handikapp som kräver den hjälpen och jag tycker att i dagens läge borde en behandla personer som sitter i rullstol med mer värdighet.

En mycket upprörd pappa

***

SVAR DIREKT: Vi kommer nu förtydliga informationen

Tack så mycket för att du kontaktade oss. Vi är ledsna över att det blev ett tråkigt avslut på ert besök, vi vill så klart att alla ska känna sig välkomna och trivas i Mariebergsskogen.

Längst bak på rundturståget finns plats för rullstol. Max belastning för liften är 150 kilo och utrymmet är 75 centimeter brett och 100 centimeter djupt.

Vi kunde ha informerat tydligare och i ett tidigare skede om detta. Tack vare att du kontaktat oss kommer vi nu förtydliga och förbättra informationen.

Maria Nyström

kommunikatör Mariebergsskogen AB

Artikeltaggar

InsändareKarlstadMariebergsskogenTillgänglighet

Läs vidare