Hoppa till huvudinnehållet

Utkräv ansvar för slöseri

Publicerad:
Skattepengar som slösas bort har konsekvenser för oss alla, skriver Josefin Utas. FOTO: MAGNUS GLANS/SVARTPUNKT AB

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Eftersom pengarna som politikerna hanterar inte är deras egna, så är det lätt för dem att vara generösa med pengarna, skriver Josefin Utas.

Alla vet, från sin egen ekonomi, att det straffar sig till slut om man lägger pengar på fel saker. Samma sak gäller med våra skattepengar.

I den offentliga debatten talas det mest om vad våra politiker vill lägga ännu mer av våra pengar på. Nu när försvaret ska rustas upp vill Socialdemokraterna se en ny ”beredskapsskatt”. Fokuset är helt fel.

Det talas alldeles för lite om vart alla skattepengar har tagit vägen som redan har tagits in och använts. Har de gått till det som var tänkt? Har pengarna gjort största möjliga nytta?

Eftersom pengarna som politikerna hanterar inte är deras egna, så är det lätt för dem att vara generösa med pengarna. Idag sker en hel del slöseri, som dränerar det offentliga på pengar.

Det sker exempelvis onödiga satsningar och dyra inköp. Göteborgs stad har satsat på ”pratbänkar”, flera gånger dyrare bänkar än vanligt som bär skyltar med uppmaning att människor ska prata med varandra. Andra kommuner har kommunpoeter, kommunkoreografer eller målar gator i regnbågsfärger. Är det rimligt att prioritera när det till exempel saknas samhällelig beredskap för kriser?

Planeringen av offentlig verksamhet kan vara dålig eller byggen genomföras på ett ineffektivt sätt. Stockholms stad tog fram ett IT-system för en miljard kronor, Skolplattformen, som ändå fungerade dåligt och hade säkerhetsbrister. Kunde det inte ha gjorts billigare och bättre?

Slöseri kan också vara dolt i mer eller mindre vettiga utgifter, vilket gör det svårare att se. Inom vården växer byråkratin. Mängden stödpersonal, som administratörer och controllers, ökar betydligt snabbare än mängden personal som ska utföra den vård som utgör själva huvudverksamheten. I skolan tyngs lärare av omfattande krav på administration och dokumentation, vilka kan ifrågasättas. Är det lärarna som ska utföra den? Behövs den överhuvudtaget?

Skattepengar som slösas bort har konsekvenser för oss alla. Därför måste vi ställa frågorna till partierna och våra politiska makthavare: Tycker ni att alla skattepengar används på bästa sätt idag? Vad tänker ni göra för att motverka det skatteslöseri som sker? Detta borde ske på alla nivåer; i kommunerna, i regionerna och på nationell nivå.

Frågan om hur våra skattepengar används rör oss alla och borde stå i centrum av årets valrörelse, snarare än hur mycket mer pengar våra politiker tycker sig behöva av oss. Om pengar slösas bort, blir det till slut problem med att få dem att räcka till för det allra mest nödvändiga.

Josefin Utas

Slöseriombudsman hos Skattebetalarnas förening

Artikeltaggar

DebattGöteborgs stadJosefin UtasSkattebetalarnaSverige