Till dig som inte vill se en högerregering med stöd av SD

Debatt
PUBLICERAD:
Nu anser Moderaterna att SD är rumsrent och en del av regeringsunderlaget. Detta är djupt oroade på många plan, skriver företrädare för Socialdemokraterna.
Foto: Henrik Montgomery
Vi vill uppmana dig att rösta, skriver företrädare för Socialdemokraterna.

Det är val i höst. Vi vill uppmana dig att rösta.

Huvudlinjen i höstens val är valet mellan en högerregering där Moderaterna och Kristdemokraterna gör upp med Sverigedemokraterna, och en regering ledd av Magdalena Andersson. Opinionssiffrorna indikerar att SD, ett parti sprunget ur nazismen, skulle bli andra största parti i en högerallians. SD torde därför komma att kräva inflytande över politiken. Att Liberalerna stöttar en sådan regering är för oss obegripligt.

2018 lovade Ulf Kristersson Auschwitz-överlevaren Heidi Fried att aldrig någonsin ha något samröre med SD. Samma år i Almedalen uttryckte sig moderatledare så: ”Inte i något annat parti säger så många så ofta så horribla saker som i Sverigedemokraterna. Sverigedemokraternas vice talman ifrågasätter gång på gång om judar och samer är svenskar” Kristersson tillade också att SD hyllar ledare som ifrågasätter grunden för det liberala Europa.

Det var då det. 2022 låter det helt annorlunda. Nu anser Moderaterna att SD är rumsrent och en del av regeringsunderlaget. Detta är djupt oroade på många plan. Moderaternas tidigare försvarsminister Sten Tolgfors publicerade 2019 i nätmagasinet Mänsklig Säkerhet en sammanställning som beskriver hur SD skiljer sig från våra övriga Riksdagspartier. SD positionerar sig konsekvent utanför den liberal-demokratiska konsensus som ansvarstagande partier delar, som stadgas i svensk grundlag och som demokratin bygger på.

Vi vill förhindra att ett nationalistiskt parti med rötter i vit makt-rörelsen ges tillträde till Rosenbad. Därför röstar vi för en röd-grön regering den 11 september.

Vill du också se en röd-grön regering?

En regering som vill stoppa vinstjakten i den skattefinansierade välfärden?

En regering som tar klimatfrågan på allvar och som har en plan för energipolitiken även innan 2030? För Kristerssons kärnkraftverk lär ju inte bli klara innan dess, och Moderaternas motstånd mot vindkraft riskerar att äventyra energiomställningen.

Vi som gröna Socialdemokrater hoppas att Miljöpartiet behåller sin Riksdagsplats. Ett tips från oss till dig som tvekar mellan V och MP: Lägg din röst på Miljöpartiet, för utan Miljöpartiet i Riksdagen riskerar vi en högerregering med nationalistiska SD som näst största regeringsparti.

Marga Sandström (S)

Björn Samuelsson (S)

Philip Johnsson (S)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.