Hoppa till huvudinnehållet

Magdalena Andersson: ”Stark symbolik i att vi har en kvinnlig statsminister”

Publicerad:
Debatten om fastighetsskattens vara eller inte vara är bara ”tönterier från Moderaterna” säger Magdalena Andersson som inte tänker återinföra den, säger hon.
Debatten om fastighetsskattens vara eller inte vara är bara ”tönterier från Moderaterna” säger Magdalena Andersson som inte tänker återinföra den, säger hon. Foto: Eva Häggdahl

Det händer något i blicken på unga flickor när deras föräldrar pekar på Magdalena Andersson och säger att det är hon som är landets statsminister.

– Det är klart att det finns en stark symbolik i att vi nu äntligen har en kvinnlig statsminister, säger hon till NWT.

Förra hösten valdes Magdalena Andersson till Sveriges första kvinnliga statsminister.

Vad kände du djupt inne i dig själv när du installerades på posten första dagen?

– Det är klart att jag också kände att det var historiskt. Jag driver en politik för hela Sverige, både män och kvinnor, flickor och pojkar, men det är klart att det finns en stark symbolik i att vi nu äntligen har en kvinnlig statsminister. Det var på tiden.

Vad betyder det, tror du?

– Jag märker själv att det kommer fram många föräldrar med sina döttrar och pekar på mig och säger ”vi har en kvinnlig statsminister i Sverige”. Man ser i deras ögon att det händer någonting, att det betyder någonting. Det finns en stark symbolik i det här. Det ska man inte underskatta, men med det sagt: jag är hela Sveriges statsminister.

"Det är klart att jag också kände att det var historiskt” säger Magdalena Andersson om att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.
"Det är klart att jag också kände att det var historiskt” säger Magdalena Andersson om att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Foto: Eva Häggdahl

Sverige var ju sist i Norden med att ha en kvinnlig statsminister - vad tror du det beror på?

– Det får gärna politiska forskare fundera på. Vi ligger långt framme i att kvinnor arbetar och vi är jämställda på många områden, men det finns många glastak som inte är krossade. Det är långt ifrån jämställt i näringslivet, även om det är bättre i offentlig förvaltning.

Det som har byggt Sverige så starkt är att vi alla är med och bidrar till vårt gemensamma samhälle.
Magdalena Andersson

”Vårt Sverige kan bättre” är ett av era budskap i valrörelsen. Låter inte det som en slogan som lika gärna skulle kunna komma från oppositionen - ni har haft makten i åtta år?

– Vi är socialdemokrater. Vi vaknar varje morgon och ser vilka samhällsproblem som finns och vill lösa dem. Frågan är relevant, vi har suttit i åtta år nu, men historiskt har vi många gånger fått förnyat förtroende även när vi har suttit under flera perioder. Jag tror att det beror på två saker. Det ena är att svenska folket ser att vi är ett parti som alltid tar ansvar för Sverige och också förmår göra det under tuffa tider och kriser, som när vi genomförde budgetsaneringen på 90-talet, eller som under coronakrisen och nu under kriget i Ukraina. Vi är ett parti som även om vi är stolta över det vi har gjort så vaknar vi varje morgon, ser samhällsproblemen och brinner av iver att ta itu med dem. Det tror jag skiner igenom.

”Det som har byggt Sverige så starkt är att vi alla är med och bidrar till vårt gemensamma samhälle”, säger Magdalena Andersson.
”Det som har byggt Sverige så starkt är att vi alla är med och bidrar till vårt gemensamma samhälle”, säger Magdalena Andersson. Foto: Eva Häggdahl

Du har sagt i tidigare intervjuer att du inte gärna avger vallöften. Varför inte det - folk behöver väl få veta vad de får om de röstar på er?

– Diskussionen har blivit ”vad kan man lova?”. Det handlar snarare om vad vi kan genomföra i det politiska landskap som vi har. Om vi socialdemokrater får egen majoritet, vilket jag så klart tycker vore jättebra - då vet jag precis vad vi kan genomföra. Men det ser inte ut som att något parti kommer att få egen majoritet, och då behöver vi alla förhandla och kompromissa för att Sverige ska få en regering. Det tycker jag är viktigt att vara öppen och ärlig med, det är så det politiska landskapet ser ut. Men med det sagt - vi kommer att presentera en massa förslag de kommande veckorna.

Det tycker jag är viktigt att vara öppen och ärlig med, det är så det politiska landskapet ser ut.
Magdalena Andersson

Kommer det besked om hur det blir med fastighetsskatten?

– Fastighetsskatten är bara tönterier från Moderaterna. Jag menar, ursäkta. 2014 var det stora affischer om att vi skulle återinföra fastighetsskatten, det gjorde vi inte. 2018 var det nya affischer om att vi skulle återinföra fastighetsskatten, det har vi inte gjort, och nu 2022 har de återigen valaffischer om att vi ska återinföra fastighetsskatten. Det är bara ett tecken på deras desperation, inte på att vi socialdemokrater inte är tydliga med att vi inte ska återinföra någon fastighetsskatt.

”Vi vaknar varje morgon och ser vilka samhällsproblem som finns och vill lösa dem” säger Magdalena Andersson.
”Vi vaknar varje morgon och ser vilka samhällsproblem som finns och vill lösa dem” säger Magdalena Andersson. Foto: Eva Häggdahl

”Det kommer att krävas mer av både dig och mig” säger du också i valfilmen. Om man är en person som jobbar, lever laglydigt, betalar skatt och sopsorterar, vad krävs mer av en?

– Vårt Sverige kan bättre än vad vi gör i dag. Min ambition är att ta itu med samhällsproblemen och syftet med det är att Sverige ska bli mer som Sverige. Det finns saker som har gått åt fel håll. Vi har tre prioriteringar: att bryta segregationen så att vi på så sätt kan knäcka gängen, det handlar om att driva på den gröna industriella revolutionen och skapa jobb och det handlar om att återta den demokratiska kontrollen över välfärden. Ta segregationen - vi kommer aldrig att bryta den och stoppa nyrekryteringen till gängen om inte alla hjälps åt. Då behöver alla göra sin del. Regering riksdag behöver göra vårt, kommunpolitiker behöver satsa på utsatta områden, näringslivet kan anställa personer som är arbetslösa i Sverige snarare än att ta hit arbetskraft från andra länder. Civilsamhället är otroligt viktigt för att det ska fungera.

– Det som har byggt Sverige så starkt är att vi alla är med och bidrar till vårt gemensamma samhälle. Det behöver vi göra i större utsträckning. Vi behöver fotbollstränare, vi behöver dem som hjälper till med läxläsning, vi behöver kulturföreningar - och vi behöver sopsortering!

Många tog chansen att fotograferas med statsministern

Artikeltaggar

BomstadMagdalena AnderssonPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.