Hoppa till huvudinnehållet

Hans Nilsson om svartjobbet: ”Jag vet att jag gjort fel”

Publicerad:
Foto: Linus Carle

Förre kommunalrådet i Eda, Hans Nilsson (Sjukvårdspartiet i Eda) betalade ukrainska hantverkare kontant för renovering på sin fastighet under innevarande mandatperiod, vilket SVT Nyheter Värmland var först med att rapportera. Hans Nilsson säger till AN att han är medveten om att han gjort fel och hoppas att väljarnas förtroende inte kommer påverkas.

Hur blev det såhär?

– Det är väl lätt hänt att man tycker att ”det här är ju bra att få hjälp med att renovera lillstugan”. Och hantverkarna var från Ukraina så de hade inget kontonummer i Sverige att sätta in pengarna på så då blev det kontantbetalning, säger Hans.

Hantverkarna bytte brädfoder och målade om lillstugan.

Partiet om Nilssons svarta arbetskraft: Tar avstånd - men fortsatt förtroende

Hur tror du att det här påverkar väljarnas förtroende för dig och för Sjukvårdspartiet?

– Jag hoppas ju att det inte ska påverka alls, eller i så fall väldigt lite. Det här är ju något oförståndigt jag gjorde privat och har ingenting med Sjukvårdspartiets politik att göra vare sig i Eda kommun eller Region Värmland. Så jag går in för valet med oförminskade krafter.

Hur ska man som väljare ha förtroende för en politiker som inte själv betalar skatt på ett korrekt sätt?

– Det hoppas jag att man kan ha, trots att jag har gjort det här förbiseendet och betalade hantverkarna kontant. Nu rättar jag till det och det ska inte hända igen. I morse pratade jag med Skatteupplysningen och jag ska skriva ett brev till Skattekontoret i Karlstad så de kan räkna ut vad jag är skyldig.

Men man kan ju anta att du inte hade gjort någon rättelse om det inte hade uppdagats att du anlitat svart arbetskraft?

– Det var ju bra att jag fick ett påpekande så jag fick chansen att rätta till. Man har ju möjlighet att göra rättelser i deklarationen inom fem år.

Kommer det ta emot att vistas offentligt den här veckan?

– Nej, egentligen hade jag tänkt att stå på torget idag men jag begrep ju att jag skulle få en del samtal så jag ställde in, mest för att inte bli avbruten med telefonsamtal när jag pratar med väljare. Men på lördag kommer jag vara på torget i Arvika och dela ut valmaterial och prata med väljare. Så det har jag inga problem med. Jag vet att jag gjort fel, erkänner och ska rätta till det och betala vad jag är skyldig.

SVT Nyheter Värmland: Hans Nilsson anlitade svart arbetskraft

Artikeltaggar

PolitikVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.