Hoppa till huvudinnehållet

Albin Liljestrand årets nordvärmlänning - ”Ganska galet”

Publicerad:
Ett diplom och en fotbollströja från Nordvärmlands FF, samt ”lite böcker och sånt”, är priset till årets nordvärmlänning 2022. En nöjd Albin Liljestrand känner sig hedrad att motta priset i så ung ålder.
Ett diplom och en fotbollströja från Nordvärmlands FF, samt ”lite böcker och sånt”, är priset till årets nordvärmlänning 2022. En nöjd Albin Liljestrand känner sig hedrad att motta priset i så ung ålder. Foto: Privat

Konstnären Albin Liljestrand blir årets nordvärmlänning. Sin unga ålder till trots, anses hans konstnärskap betyda mycket för bygden och blir därmed den första konstnären som mottar priset som delats ut sedan 2015.

Under Sysslebäcks marknad i helgen korades konstnären Albin Liljestrand till årets nordvärmlänning. Konstnären, som är verksam i Ransby, ges priset för att han redan i ung ålder etablerat sig som en betydande bildkonstnär med Nordvärmland som bas.

I motiveringen kan man bland annat läsa: ”Genom sin starka förankring i hembygden, där de flesta av hans bilder skapas, ger han norra Värmland en positiv uppmärksamhet även utanför landskapsgränserna”.

Albin Liljestrand själv känner sig väldigt hedrad av utmärkelsen.

– Det är ganska galet, helt otroligt! Jag har inte förväntat mig att få det här priset och framför allt inte nu när jag fortfarande är ung. Det är en ära jag verkligen tar till mig, säger han.

Att han är tacksam skulle vara en underdrift.

– Jag skulle kalla det här bortom magiskt, det handlar inte om vad man får. Att få uppmärksamhet för det jag håller på med och brinner för skulle jag inte vilja byta ut mot något annat.

”Kräver” lugn

Under sommaren är Albin Liljestrand aktuell med två pågående utställningar i Värmland, den ena på Sliperiet i Borgvik, den andra på Bada Herrgård strax söder om Torsby.

– Jag är väldigt glad att jag fått ställa ut på Sliperiet igen, det har gått jättebra där. Tavlorna tas emot bra.

Till vintern väntar en utställning på Galleri Bergman i Karlstad.

Att bo i glesbygd och skapa konst är något som tilltalar Albin Liljestrand mycket.

– Jag ”kräver” det här lugnet, att höra fågelkvittret, det ger frukt så att säga. Jag har lyxen att kunna bo här och livnära mig på det jag vill så det vill jag verkligen ta till vara på.

Det är först gången som årets nordvärmlänning går till en konstnär och det tycker Albin Liljestrand är lite extra kul.

– Andra kreativa människor har fått det tidigare men ingen konstnär vad jag vet. Det är ett väldigt fint lokalt pris och viktigt för glesbygden.

Artikeltaggar

Albin LiljestrandKonstNöje/KulturRansby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.