Hoppa till huvudinnehållet

Nytt hopp för förlossningen: Ebba Busch o Co lovar återöppning

Publicerad:
Kristdemokraterna lovar återöppning av förlossningen i Karlskoga.
Kristdemokraterna lovar återöppning av förlossningen i Karlskoga. Foto: Julia Olsson

Förlossningen i Karlskoga kanske kan återöppna sina dörrar igen. Kristdemokraterna har presenterat en plan för att rädda och återöppna förlossningsavdelningar runt om i Sverige.

– Det är helt fantastiskt, säger Anna Blomquist, partiföreträdare för Kristdemokraterna i Karlskoga kommun.

I söndags höll kristdemokraternas partiledare Ebba Busch sitt årliga sommartal på Hönö, där hon bland annat presenterade en rikstäckande förlossningsplan för att rädda hotade förlossningsavdelningar runt om i landet, men också för att återöppna förlossningsavdelningar som har tvingats stänga.

En av de kommuner som Busch tar upp är Karlskoga, som exempel på de avdelningar hon vill återöppna.

I förlossningsplanen presenterar hon att man kommer att avsätta 1,7 miljarder kronor där 100 miljoner kronor kommer att gå till att kunna återöppna redan stängda förlossningsavdelningar.

– Det känns otroligt roligt på både riks- och regional nivå. Det är något vi har arbetat hårt med och därför känns det så roligt att det är fullt möjligt att kunna öppna upp förlossningen igen, säger Hans Eklind, riksdagsledamot för KD.

En plan

Anna Blomquist, partiföreträdare för Kristdemokraterna i Karlskoga kommun, håller med.

– Det känns fantastiskt att det nu verkligen finns en plan efter så många års hårt arbete. Jag tycker att det är starkt av Ebba att presentera den här planen och jag tror att det betyder mycket för kvinnor, säger hon, och menar att återöppningen av förlossningen i Karlskoga skulle innebära en ökad trygghet för gravida kvinnor.

– Vi har ju sett att det finns en stark oro bland folk i Karlskoga. Vårt mål är ju att minska avståndet för gravida kvinnor och öka tryggheten i vården. Den här planen visar också att vi menar allvar och visar att det finns en budget.

Även Ann-Catrin Örtquist, ordförande Kristdemokraterna Karlskoga, tycker att frågan är viktig.

– Som en mamma som har fött två barn är det varmt att få höra att det finns ett så stort fokus. Det griper verkligen tag.

Stor fråga

Förlossningsavdelningen i Karlskoga har sedan nedstängning varit en stor politisk fråga och många gånger har det diskuterats om det finns möjligheter att återöppna avdelningen, enligt Hans Eklind, som menar att det har varit svårt att hitta en lösning. Fram tills nu.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush presenterade förlossningsplanen under sitt sommartal på Hönö.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush presenterade förlossningsplanen under sitt sommartal på Hönö. Foto: Anders Wiklund/TT

– Nu finns det en långsiktig plan och den är gedigen. Finansieringen är ett stort skäl till att det här faktiskt är möjligt.

I förlossningsplanen presenterar KD att de även kommer att fokusera på att öka kompetensen bland läkare och sjukvårdare.

– Det är ett arbete som vi redan har påbörjat och det ska öka tryggheten, säger Eje Cesar, ombudsman.

Påtaglig tystnad

När KT-kuriren ställde frågan om hur det regionala samarbetet tillsammans med Socialdemokraterna kommer att se ut om KD kan gå vidare med förlossningsplanen rådde en talande tystnad.

– Vi kommer att gå till val på det vi går i val på. Vi får se vad som händer sedan, säger Eje Cesar, politisk sekreterare och Eklind fyller i.

– Sossarna är det minsta problemet - dem vill vi bara avsätta.

Vad kommer att krävas för att Karlskoga lasaretts förlossningsavdelning ska kunna öppna?

– Ju fler röster vi har desto större mandat har vi. Det är rösterna som kommer att avgöra helt och hållet. Det stora hindret är om Kristdemokraterna inte kommer in i regeringen, då kan vi glömma förlossningsplanen, säger Eklind och fortsätter:

– Men om allt går som det ska kommer det inte att finnas på världskartan att vi inte kommer att starta arbetet omgående.

Artikeltaggar

Ebba BuschFörlossningKarlskoga lasarettKristdemokraternaPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.