Hoppa till huvudinnehållet

Skolstart – då spås ökad smittspridning i Värmland

Publicerad:
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Joachim Lagercrantz

Både skolstart och återgång till arbetet kommer betyda mer spridning av coronavirus i länet, enligt smittskyddsläkaren Anna Skogstam.

– Vi förväntar oss att det kommer fortsätta öka under hösten, säger hon.

Smittspridningen av covid-19 har sedan flera veckor tillbaka ökat i Värmland. Liknande utveckling har skett i flera andra regioner, enligt Folkhälsomyndigheten.

Halvvägs in i augusti väntar skolstarten för många barn och ungdomar i länet.

Det kommer också betyda en ökning av coronaviruset, enligt Region Värmlands smittskyddsläkare Anna Skogstam.

– Det handlar inte bara om skolstarten utan också om att människor kommer tillbaka till arbetet och börjar ses i vardagen och inomhus, säger hon.

Ska man tänka på något särskilt inför skolstarten eller jobbet efter semestern?

– Det är det här att man ska inte gå till skolan eller jobbet när man är sjuk och har luftvägssymtom. Man ska inte riskera att smitta sina medmänniskor, det är det viktigaste.

Fler patienter med covid-19 på sjukhus i Värmland: ”Helt annat läge nu”

Mer smittsamt virus

Under måndagseftermiddagen vårdades 27 patienter med covid-19 på länets sjukhus. Ingen av dem låg på intensivvårdsavdelningen, och de flesta vårdades av andra orsaker.

Att smittspridningen av covid-19 dragit igång igen kan göra många osäkra. Hur ska man egentligen förhålla sig till den nya situationen i pandemin?

Anna Skogstams råd är att tacka ja till de vaccinationer som rekommenderas för din åldersgrupp/riskgrupp, och umgås inte med andra när du är sjuk.

Vuxna som är ovaccinerade bör också undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.

– Det finns två saker som man behöver hålla i minnet. Det första är att om man är krasslig och sjuk, då ska man inte umgås med andra. Man ska inte gå till skolan och man ska inte gå till jobbet. Det andra är att de som blivit erbjudna vaccin ska boka tid till att bli vaccinerade.

Är virusvarianten som cirkulerar just nu mer smittsam, eller gör den människor mer sjuka, jämfört med tidigare varianter?

– Den är mer smittsam än tidigare varianter, det är fastställt och det vet vi. Om den är mer allvarlig i sin karaktär är mer osäkert.

Artikeltaggar

CoronavirusetSmittskydd VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.