Hoppa till huvudinnehållet

Tidigare kommunalrådet biter ifrån om Gamla kraftstationen: ”Sätt ner foten”

Publicerad:
Gamla kraftstationen i Deje är konsthall och ett av Värmlands större besöksmål, men förhandlingarna om framtiden verkar gå trögt.
Gamla kraftstationen i Deje är konsthall och ett av Värmlands större besöksmål, men förhandlingarna om framtiden verkar gå trögt. Foto: Lena Richardson

Forshagas tidigare kommunalråd Angelica Rage ger sig nu in i debatten om den populära konsthallen i Gamla kraftstationen i Deje.

– Lämna revirtänk och maktkamp, uppmanar hon och Anneli Bodin i ett öppet brev till Fortum och Forshaga kommun.

Det öppna brevet omfattar två och en halv tättskrivna A4-sidor och är ställt till kommunen och Fortum-ledningen i både Sverige och Finland.

Det är undertecknat av ”Kraftstationens vänner genom ortsborna Angelica Rage och Anneli Bodin”. Rage är tidigare kommunalråd och regionråd och Bodin är kommunpolitiker:

– Men vi agerar båda som kommuninvånare i det här, framhåller Angelica Rage.

Stort ansvar

De inleder brevet med att konstatera att det är bråttom för kommunen och Fortum att teckna ett avtal och att ”ett stort ansvar vilar på förhandlingsparterna.”

Angelica Rage var kommunalråd (S) i Forshaga när den nya verksamheten i kraftstationen började utvecklas.
Angelica Rage var kommunalråd (S) i Forshaga när den nya verksamheten i kraftstationen började utvecklas. Foto: Helena Karlsson

”Hur svårt kan det vara att sätta sig vid ett och samma bord” skriver de bland annat och efterlyser god vilja från båda parter.

Hur kommer det sig att ni agerar just nu?

– Ovissheten, säger Angelica Rage. Det är den 10 augusti idag och sista augusti är det slut om inget händer och jag tycker inte man ska finna sig i det.

”Var rädd om dragplåstret”

Hon slutade som kommunalråd 2014 och det var under hennes tid på posten som verksamheten vid Gamla kraftstationen började byggas upp.

Nu ser hon hotet mot konsthallens framtid och är orolig.

– Samhällsutvecklingen har gjort att det mesta i Deje försvunnit, men nu har man fått ett dragplåster – var rädd om det, säger hon till NWT.

”Vid skampålen”

”Den energi och kärlek som så många har upplevt genom åren får inte bli ännu ett sorgligt minne av något stort som försvann. Forshaga kommun ska växa, då får inte samhällets stolthet krympa”, skriver hon och Anneli Bodin i sitt öppna brev.

Fortum får en skarp uppmaning att se till både historia och möjligheter:

”Ett misslyckande skulle ställa Fortum vid skampålen i många år framöver”.

De tar också upp hur dåligt de som jobbar där mår.

– De är alldeles förtvivlade och får inga besked, säger Angelica Rage.

”Sätt ner foten”

Angelica Rage säger att hon inte vill recensera sina efterträdare, men budskapet i det öppna brevet handlar mycket om tydlighet och att visa vilja.

– Mitt råd är sätt ner foten och visa Dejeborna och värmlänningarna att man vill ha det här kvar och att man gör allt man kan, säger hon till NWT.

Gamla kraftstationen har öppet - men stängningshotet är inte avvärjt.
Gamla kraftstationen har öppet - men stängningshotet är inte avvärjt. Foto: lisa olaison nwt

I det öppna brevet uppmanas båda parter att lösa problemen:

”Hur svårt kan det vara att sätta sig vid ett och samma bord, att med gemensamma krafter, komma överens om att Gamla Kraftstationens verksamhet tillhör framtiden just för att den vilar på vår gemensamma historia” skriver de och kommer också med en vädjan:

”Så vi ber, lämna revirtänk och maktkamp utanför detta, låt oss alla, med samma mål framför ögonen, hjälpas åt att reda ut denna för Fortum och kommunen pinsamma situation!”

Bevara konsthallen Gamla kraftstationen i Deje!

Artikeltaggar

BesöksnäringDejeForshagaFortumGamla KraftstationenNöje/KulturPolitikSamhälleTurismVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.