Hoppa till huvudinnehållet

Polisen hyllar besökarna på Arvika Hamnfest: ”Det är så här vi vill ha det”

Publicerad:
Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika, sammanfattar en lyckad Arvika Hamnfest för polisens del.
Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika, sammanfattar en lyckad Arvika Hamnfest för polisens del. Foto: Arkivbild

27 000 människor besökte Arvika Hamnfest. Trots det anmäldes få brott och lokalpolisområdeschef Jonas Wendel berömmer besökarna.

– Det är så här vi vill ha det, säger han.

Arrangörerna av Arvika Hamnfest var väldigt nöjda – så var även polisen. Jonas Wendel konstaterar att det har varit många människor och mycket alkohol i omlopp, men att det trots detta varit få anmälda brott.

– Vi har fått in två misshandelsfall och två sexuella ofredanden. Det är en bra siffra med tanke på hur mycket folk som har varit här, säger han.

Han lyfter fram samverkan mellan polis, arrangörer och ordningsvakter som en framgångsfaktor. Det har även varit många medarbetare från exempelvis socialtjänsten i rörelse under festivalen.

– Det har varit en ganska blandad publik med blandade åldrar. Sedan har det varit mycket annan personal ute, det har en dämpande effekt om man kan fånga upp saker innan de inträffar, säger Jonas Wendel.

Två misshandelsfall och två sexuella ofredanden har anmälts. Ingen har frihetsberövats för någon av dessa misstänkta britt.

– Vi hade färre ärenden i morse än efter en normal helg. Det är ganska fantastiskt, säger Jonas Wendel.

Vi hade färre ärenden i morse än efter en normal helg
Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika

För första gången hade polisen i Arvika hjälp av sjöpolisen i region väst under hamnfesten. Det resulterade i sex anmälningar om sjöfylleri.

– Dem kommer vi begära hjälp av framöver om de har möjlighet, säger Jonas Wendel.

Lovordar besökarna

I övrigt anmäldes ett rattfylleri på väg, två grova brott mot knivlagen, 15 personer omhändertogs för berusning och 32 ordningsböter, varav 13 för att spela hög musik, skrevs ut. Dessutom anmäldes 15 narkotikabrott, och en hel del alkohol som minderåriga hade på sig hälldes ut.

Jonas Wendel lovordar besökarna på Arvika Hamnfest för deras beteenden under festivalen.

– Deltagarna på evenemanget har överlag skött sig bra. Även om berusningsnivån har varit hög har det det varit god stämning. Vi klarar inte av ett så här stort evenemang själva, så vi har haft hjälp av poliser från övriga regionen. Deras sammanfattning har varit att det har varit trevligt att jobba här. Så eloge till besökarna, det är så här vi vill ha det.

Artikeltaggar

ArvikaArvika HamnfestBrott & blåljusJonas Wendel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.