Hoppa till huvudinnehållet

Nej till ansökan om skyddsjakt på varg

Publicerad:
Länsstyrelsen avslår en ansökan om skyddsjakt på varg i Skacksöreviret. Vargen på bilden har inget samband med artikeln.
Länsstyrelsen avslår en ansökan om skyddsjakt på varg i Skacksöreviret. Vargen på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Junge

Flera vargattacker ska ha skett i Skacksjöreviret. Nu har Länsstyrelsen avslagit en ansökan om skyddsjakt på varg i området.

Det är Klarälven-Fryken älgförvaltningsområde som har ansökt om skyddsjakt på varg i Skacksjöreviret. Föreningen skriver i sin ansökan att attacker på tamboskap och hundar har skett kontinuerligt sedan 2017. Senast i juli 2022 skadades en hund svårt av två vargar, skriver föreningen.

Enligt föreningen vittnar också boende om att vargar strövar fritt mellan stugor och uppehåller sig mellan bostadshus samt att turismföretagare uppger att kunder känt sig så besvärade av vargar att de valt att avbryta sina vistelser i området.

Länsstyrelsen bedömer i sitt svar till föreningen att risken för angrepp på tamdjur och hundar inte är högre än i genomsnittsreviret. Vidare skriver myndigheten att det eftersom hundar ska hållas kopplade under den här årstiden finns en mer lämplig lösning än skyddsjakt. Därför avslås ansökan.

Artikeltaggar

Djur och naturLänsstyrelsenSunne kommunVargar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.