Hoppa till huvudinnehållet

Hjärnspöket borta för Melwin Lycke Holm: ”Skönt som fan”

Publicerad:
Melwin Lycke Holm klarade 2,18 i sista försöket på SM. Foto: PETER HOLGERSSON

På SM hände det, det som Melwin Lycke Holm har väntat på i två år. Äntligen klarade han 2,18 meter och fick med sig ett guld på köpet.

Han stod över junior-VM i Colombia för tävlingen, där till och med 2,14 hade räckt till guld.

Dagen efter SM-guldet ångrar han sig inte.

– Jag gjorde rätt val, säger Melwin Lycke Holm.

Redan efter 2,09 meter var tävlingen avgjord. Melwin Lycke Holm kunde titulera sig svensk mästare i höjdhopp.

– Det smakar väldigt gott, säger han med lite distans till SM-guldet.

Som om inte det var nog tog han 2,14 i första försöket – och slog sedan till med personligt rekord i det tredje försöket på 2,18.

– Det var väldigt skönt. Sen är det klart, jag har gjort det inomhus tidigare, men det är skönt att få bort 2,17 på alla utomhustävlingar.

2,18 är en höjd som har gäckat Lycke Holm länge. I två år har han jagat gränsen.

– Det har förföljt mig. Man påminns om det hela tiden, det påminner om hur bra jag var innan. Nu är det borta och det är skönt som fan.

Han försökte sedan också på 2,20 meter, men efter en dubbel urladdning i form av SM-guld och personligt rekord var det soppatorsk i tanken.

– När guldet var klart redan efter 2,09 skulle man ladda om, först till 2,14 och sedan 2,18. Sen tog jag det med darr på ribban också i sista, så det var en enorm urladdning. Jag kände inför sista på 2,20 att det inte skulle gå, men jag provade att springa allt jag hade, säger Melwin Lycke Holm med ett skratt.

Hur kändes det under hoppen på 2,20, var det kört direkt?

– Det kändes okej, möjligtvis att jag hade kunnat klara det i första på rent adrenalin. Sen började den extrema glädjen rinna av och jag kom tillbaks till liv igen, haha. Då var det svårt att ladda om, det var bara att göra sitt bästa då.

Nu hoppas han att nästa steg, 2,20, kommer av bara farten.

– Jag har byggt upp en stabilitet i år utan dess like känns det som. Jag har aldrig varit så stabil innan. Det var en tiodagarsperiod förut när jag hoppade fyra tävlingar mellan 2,12 och 2,16. Inom loppet av fyra tävlingar på tio dagar skiljde det fyra centimeter. Jag känner att jag är där uppe och kan försöka på pers. Det är bara att vänta på det stora lyftet, snart kanske det kan släppa.

Hade räckt till VM-guld

Samtidigt som SM avgjordes var junior-VM i full gång i Cali i Colombia, ett mästerskap som Melwin Lycke Holm tackade nej till. Han var en av medaljkandidaterna och faktum är att hans SM-resultat hade räckt hela vägen till guld.

– Jag är fortfarande nöjd. Jag såg resultaten och tänkte ”wow, det kanske inte hade varit dumt att åka”, men jag hade nog fortfarande presterat bättre på SM, säger Melwin Lycke Holm.

Detta på grund av väderförhållandena.

– De fick avbryta tävlingen i Cali nån halvtimme på grund av regn. De hann till 2,10 innan det och felfritt där hade räckt till silver och 2,14 i första hade räckt till guld. Jag hade nog slagits om medaljerna, men jag gjorde rätt val.

Samtidigt vet du ju nu, oavsett vad, att hoppade du högre än konkurrenterna i Cali?

– Ja och det är skönt någonstans att veta. När man kollar på alla världslistor ser man att flera av dem har gjort 2,20, men när de skulle prestera gjorde ingen 2,15. Även om vissa har gjort 2,26. Jag vet att jag brukar prestera på stora tävlingar och de gjorde inte det den här gången. Det ger lite självförtroende. Det är på de stora tävlingarna det avgörs och då kommer jag att vara bäst.

”Bakispasset” avklarat

Bäst var Melwin Lycke Holm dock inte under det första passet efter SM-guldet, berättar han.

– Det är svårt att återhämta sig. Jag gjorde ett pass i söndags och har aldrig varit så sliten.

Passet som har fått ett speciellt namn.

– Vi brukar kalla det för ”bakispasset”, det första efter att man lyckats med något stort. Man är helt slut i kroppen, allt gör ont, men det ska ändå göras även om det inte blir något bra, skrattar Melwin Lycke Holm.

Nästa tävling för den unge talangen blir till helgen, när han tävlar i Kil på Goliatspelen.

– Där kanske jag ska köra några andra grenar också. Höjdhoppet är på söndagen, så känns det bra hoppar jag då också. Förhoppningsvis blir det lite lugnare så man kommer tillbaka till vardagen.

Jag såg resultaten och tänkte ”wow, det kanske inte hade varit dumt att åka”, men jag hade nog fortfarande presterat bättre på SM, säger Melwin Lycke Holm om att inte åka på junior-VM
Jag såg resultaten och tänkte ”wow, det kanske inte hade varit dumt att åka”, men jag hade nog fortfarande presterat bättre på SM, säger Melwin Lycke Holm om att inte åka på junior-VM Foto: PETER HOLGERSSON
Melwin Lycke Holm svensk mästare – på personligt rekord

Artikeltaggar

FriidrottFriidrotts-SMMelwin Lycke Holm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.