Hoppa till huvudinnehållet

Fortfarande oklart kring sjömacken: ”Det är lite panik det här”

Publicerad:
Sjömacken på Kanikenäset i Karlstad. Bensinpumpen är avstängd tillsvidare men diesel finns fortfarande att tillgå. Bilden är en arkivbild.
Sjömacken på Kanikenäset i Karlstad. Bensinpumpen är avstängd tillsvidare men diesel finns fortfarande att tillgå. Bilden är en arkivbild. Foto: Marcus Bryngelsson

Sjömacken på Kanikenäset håller fortsatt stängt för bensinkunder då jakten på en ny tank fortsätter. Man hoppas dock på en tillfällig lösning inom några dagar.

– Jag vågar inte sia om när det kan vara klart, säger Kent Gustafsson som ansvarar för macken.

Det lutar åt att bli en provisorisk lösning över augusti-september för Sjömacken på Kanikenäset. Som NWT tidigare rapporterat fick macken stänga ner i slutet av förra veckan på grund av en felleverans av bränsle som skadat både på mackens tank och båtmotorer. Men än är det oklart när problemet kan vara löst.

– Vi jagar fortfarande efter en tank, sen väntar installation och att få godkänt från myndigheter, säger Kent Gustafsson, ansvarig för macken.

Efter stängningen – båtägare tvingas tanka på Skoghall: ”Är ett jätteproblem”

– Jag vågar inte sia om när det kan vara klart. För många är det ju första dagen på jobbet efter semestern. Det är lite panik det här och förhoppningen är att det ska lösa sig inom några dagar, fortsätter han.

Kent Gustafsson berättar att han aldrig varit med om något liknande.

– Det är ju väldigt noga med det här, båtbränsle är speciellt, säger han.

”Tur i oturen”

Enligt uppgift låg den mänskliga faktorn bakom felleveransen.

– Jag vet inte om det var någon semestervikarie eller nåt som tryckte i fel bränsletyp när vi skickade beställningen, jag har inte fått reda på exakt vad som hänt där.

Sjömacken stängd – bränslet har skadat båtar: ”Hade stannat på sjön”

Omkring sju, åtta båtar drabbades av motorhaveri på grund av det felaktiga bränslet som alltså bestod i att 95-oktanig bensin levererats istället för 98-oktanig.

– Det här är inte roligt, men vi har gjort vad vi kan. Jag fick reda på problemet när sjöräddningen ringde. De hade fått hjälpa tre båtar som blivit liggandes ute på sjön. Då stängde jag av pumpen direkt, säger Kent Gustafsson.

Han berättar också att det var 8 år sedan tanken inspekterades och att man vanligen gör det med tolv års mellanrum.

– Tanken är tömd nu i alla fall, och kanske var det här lite tur i oturen. Företaget som inspekterade tanken upptäckte att den var lite dålig i övre kanten och rådde oss att inte använda den mer. Så det får vi ju rätta oss efter.

Tills vidare är alltså båtägare med bensinmotor hänvisade till macken på Lillängshamnen i Skoghall.

– Du kan dock fortfarande tanka diesel hos oss på Kanikenäset, poängterar Kent Gustafson.

Artikeltaggar

BåtarKanikenäsetKarlstadLillängshamnenMotorSjömackSkoghallTransport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.