Förslaget: Förbjud mopedbilar och låt A-traktorer köra snabbare

Publicerad:
GÄVLE 20210819En A-traktor så kallad EPA-traktor med med långsamt fordon triangel skylt på en väg.Foto Fredrik Sandberg / TT kod 10080 Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förbjud mopedbilar och låt A-traktorer köra snabbare. Det föreslår Riksförbundet M Sverige, som anser att mopedbilarna är trafikosäkra och miljöfarliga.

Ungefär 17 000 mopedbilar finns registrerade i Sverige. Det anser Riksförbundet M Sverige vara alldeles för många – förbundet vill se att fordonet förbjuds helt.

– Mopedbilarna har låg krocksäkerhet och var fjärde mopedbil är inblandad i en olycka. Den som kör en mopedbil släpper dessutom ut lika mycket partiklar som 164 personbilar tillåts göra. Dessa fordon är en fara för både förarna och miljön, men fortsätter att öka i antal. Mopedbilarna bör fasas ut och förbjudas, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige, i ett pressmeddelande.

Riksförbundet M Sverige vill se ett förbud mot mopedbilar.
Riksförbundet M Sverige vill se ett förbud mot mopedbilar. Foto: Arkivbild

Ett annat fordon som det ofta riktas kritik mot är A-traktorer. I dag finns ungefär 50 000 A-traktorer registrerade i Sverige. Dessa får gå högst 30 km/h, till skillnad från mopedbilarna som får gå i 45 km/h. Det vill Riksförbundet M Sverige se ändring på.

– De låga hastigheterna orsakar köer och försämrar framkomligheten för andra trafikanter. På 2+1-vägar och andra vägar med begränsade möjligheter att köra om ökar risken för olyckor. Med en hastighetshöjning skulle trafikrytmen förbättras och fler välja bort mopedbilen. Vägen framåt är att höja säkerheten i de i konstruktionen robustare A-traktorerna och att även förbättra förarutbildningen. Då kommer fler föräldrar kunna känna sig tryggare samtidigt som ungdomar får bibehållen mobilitet, säger Heléne Lilja.

Artikeltaggar

A-traktorM SverigeMiljöMopedbilSverigeTransport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare