Hoppa till huvudinnehållet

Trots skärpt lag – nedskräpningen fortsätter: ”Inget vi kan jaga efter”

Publicerad:
Nedskräpningen i centrala Karlstad fortsätter, trots ny lag som gör det straffbart att skräpa ned.
Nedskräpningen i centrala Karlstad fortsätter, trots ny lag som gör det straffbart att skräpa ned. Foto: Mikael Lindblom

Sedan 1 januari är det straffbart att slänga cigarettfimpar, godispapper och tuggummi på marken.

Lagen verkar dock inte ha gett någon större effekt i centrala Karlstad där nedskräpningen fortsätter, och polisen har utfärdat ytterst få böter.

Den nya lagen trädde i kraft 1 januari och gjorde det möjligt för polisen att ge en person 800 kronor i böter för mindre nedskräpning.

– Det var förbjudet redan tidigare, men nu har det blivit bötesbelagt. I den lag som fanns tidigare hade det gjorts ett undantag, men nu kommer det att kosta 800 kronor. Vi har kämpat för det här, sa Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige rent, när NWT intervjuade henne vid årsskiftet.

Nu väntar böter om du kastar fimpen på marken

Lagen verkar dock inte fått någon större effekt i centrala Karlstad.

– Vi kan inte se att det skett någon större förändring sedan den nya lagen trädde i kraft, skriver Åsa Johansson, enhetschef driftenheten gata/park på Karlstads kommun, i ett mejl.

Hon skriver att nedskräpningen i stora drag ser likadan ut som förra året och att det framförallt är längs restauranggatorna och vid Stora torget som det är mest fimpar.

– Senaste veckan då det varit mycket regn har vi kunnat se att skräpet minskat en aning, men är det fint väder och mycket folk ute så skräpas det ner stora mängder.

Det skräpas ned stora mängder i Karlstad, framförallt när det är fint väder ute.
Det skräpas ned stora mängder i Karlstad, framförallt när det är fint väder ute. Foto: Johan Nilsson/TT

Trots att det nu är straffbart att skräpa ned har polisen bötfällt ytterst få personer.

Lars Hedelin, presstalesperson hos polisen i polisregion Bergslagen, säger att de inte alls haft många ärenden där en polis gett böter för nedskräpning.

– Det måste ske framför ögonen på en polispatrull, annars är det inget som vi kan hålla på och jaga efter.

Artikeltaggar

JuridikKarlstadNedskräpningSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.