Hoppa till huvudinnehållet

Dramatiskt när Pia Gund blev trea i Crossfit Games: ”Jag nådde mitt mål”

Publicerad:
De tre toppdamerna i årets Crossfitfinal för damer 65+. Från vänster trean Pia Gund, Crossfit Mejeriet, Arvika, segrarinnan Julie Hall och tvåan Marcia Yager, USA.
De tre toppdamerna i årets Crossfitfinal för damer 65+. Från vänster trean Pia Gund, Crossfit Mejeriet, Arvika, segrarinnan Julie Hall och tvåan Marcia Yager, USA. Foto: Crossfit Games

Så nåddde äntligen Pia Gund pallen i sin femte raka final i Crossfit Games i Madison, Wisconsin. Men det var under stor dramatik, då en felaktig sammanräkning av en domare höll på att kosta henne tredjeplatsen.

Coachen Erik Nordlöfs protest godkändes dock till slut och Gund fick sin rättmätiga fjärdeplats i sim- och stakningseventet, i stället för den åttondeplats hon felaktigt tilldömdes direkt efter tävlingen.

Det innebar att Pia med 520 poäng var 20 poäng efter ledande Julie Holt och 30 poäng före trean Marcia Yager.

I den avslutande sprintfinalen orkade hon dock inte hålla undan för konkurrenterna. Det blev en niondeplats för Gund efter att ha klarat 15 kalorier med Echo Bike, 20 burpees med hopp över box och till sist tio lyft med en 22 kilos sandsäck.

Holt vann sin tredje eventseger, lika många som Pia Gund uppnått, och Yager tog med sin fjärdeplats sig förbi Gund med 20 poäng.

Men det var en nöjd Pia Gund som summerade Crossfitfinalens tre tävlingsdagar.

– Även om jag tycker att domarna var mer noggranna i bedömningen av mig, jämfört med flera av konkurrenter, så nådde jag mitt mål att hamna på pallen, säger hon.

Coachen Erik Nordlöf var dock inte nöjd med den skiftande kvalitén på domarna.

– Pia Gund är en av de mest noggranna crossfitatleterna och jag har fortfarande svårt att smälta de många underkända repetitionerna i lördagsmorgonens wallball. 24 stycken av 70 var sanslöst, men domarna är enväldiga, konstaterar Nordlöf.

Det här var Pia Gunds fjärde final i Madison och hon debuterade 2016 i Los Angeles. De tidigare placeringarna har varit 5, 4, 5, 4.

Men nu sätter 67-åriga (fyller på fredag) Pia Gund punkt för det internationella tävlandet?

– Som det känns idag är jag nöjd och speciellt efter att äntligen hamnat på pallen, men vi får se, säger hon.

Årets final ger också Pia en god ekonomisk utdelning med 2 000 dollar för tredjeplatsen och dessutom 1 200 dollar för varje eventseger.

Resultatlista damer 65+:

1 Julie Hall, USA 640, 2 Marcia Yager, USA 560, 3 Pia Gund, Sverige 540, 4 Terry Carey, USA 500, 5 Patty Bauer, USA 490, 6 Patti Walkover, USA 440, 7 Framboise Labat, Frankrike 390, 8 Consuelo Cruz 320, 9 Betty Scheffer-Knoben, Nederländerna 300, 10 Jocke Dikhoff, Nederländerna 250 (äldst i fältet med sina 72 år).

Pia Gund och tvåan, amerikanskan Marcia Yager.
Pia Gund och tvåan, amerikanskan Marcia Yager. Foto: Crossfit Games

Artikeltaggar

CrossfitCrossfit GamesErik NordlöfMadisonPia GundUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.