Hoppa till huvudinnehållet

Lerin på en rykande hög och vargar i centrum – här är utflykter som sätter spår

Publicerad:
Konst på hög. I Kumla finns Kvarntorpshögen, en hundra meter hög kulle som består av avfall från utvinning av olja ur oljeskiffer. Det ryker och luktar fortfarande! På högen finns en skulpturpark där ett av verken är Marc Broos’ "Var är konstverket" (2010).
Konst på hög. I Kumla finns Kvarntorpshögen, en hundra meter hög kulle som består av avfall från utvinning av olja ur oljeskiffer. Det ryker och luktar fortfarande! På högen finns en skulpturpark där ett av verken är Marc Broos’ "Var är konstverket" (2010). Foto: Lena Richardson

Varför sitter Lars Lerin på en oljedoftande jättehög i Kumla? Och vad gör egentligen en färgglad vargflock inne i centrala Örebro?

Sommartider är kulturtider och den som gör en utflykt, har sannerligen goda chanser till upplevelser som sätter spår.

Du har förstås redan varit på Sliperiet i Borgvik och på Alma Löv i Östra Ämtervik, hos Lerins på Sandgrund och förhoppningsvis även på Rackstadmuseet i Arvika och Kristinehamns konstmuseum, men det är ju sommar kvar!

Oavsett om du har semester fortfarande eller om det är helgutflykter som gäller, finns det fortfarande många chanser att åka på utflykt i kulturens tecken inte allt för långt bortom Värmlandsgränsen.

Här kommer några tips:

Marc Broos har gjort verket "Var är konstverket" (2010), där han själv är en del av installationen. ”Fast det är egentligen inte det som är konstverket, men vem bestämmer det egentligen: jag, besökarna eller vem?” säger han.
Marc Broos har gjort verket "Var är konstverket" (2010), där han själv är en del av installationen. ”Fast det är egentligen inte det som är konstverket, men vem bestämmer det egentligen: jag, besökarna eller vem?” säger han. Foto: Lena Richardson

1. Konst på hög i Kumla

På en stor kulle utanför Kumla sitter och står en trio konstnärer. Det är tre fullskaleskulpturer föreställande Lars Lerin, Karin Broos och Marc Broos som blickar ut över nejden. Men det är inte skulpturerna som egentligen utgör konstverket, hävdar konstnären Marc Broos, som gett sitt verk titeln ”Var är konstverket”.

– Jag fick frågan om att göra något på Konst på hög, men det finns redan så mycket konstverk där så jag tänkte att jag gör något som jag gräver ner. Då gjorde jag en modell i skala av Fritzls källare, det hemska rummet, och så grävde jag ner den. Ett halvår senare kom Lars Lerin, jag och Karin dit och så hittade vi inte konstverket! Det hade växt upp så mycket gräs och grejer. Så där sitter vi och spanar efter konstverket! säger han.

De tre konstnärerna har alla ställt upp och fått avgjutningar gjorda av sig.

"Var är konstverket” av Marc Broos (2010), med honom själv, hustrun Karin och Lars Lerin gjutna i silikon och hårdgips, med fyllning av specialbetong.
"Var är konstverket” av Marc Broos (2010), med honom själv, hustrun Karin och Lars Lerin gjutna i silikon och hårdgips, med fyllning av specialbetong. Foto: Lena Richardson

– Det kom en som jobbar för Nationalmuseum som gjorde avgjutningarna. Vi fick nån liten luva på huvudet och så fick man andas genom ett litet rör i några minuter tills det stelnat, berättar Marc Broos.

Modellmakaren Kent Wendel gjorde sedan figurerna och så kom en annan konstnär och målade på ansiktena. 2010 kom verket på plats.

– Ett himla kul projekt! sammanfattar Marc Broos som fortfarande lite nu och då får bilder skickade till sig från bekanta som varit på plats och tagit selfies på kullen.

Fakta: Kvarntorpshögen ligger på Närkeslätten, strax utanför Kumla. Fram till den 30 september är bommen till bilvägen öppen dagligen 10.00-20.00. Till fots kan man ta sig upp dygnet runt. Gratis entré.

Fotnot: Den stående mannen fick en arm och två ben avkapade under vandalisering förra helgen, enligt P4 Örebro. Han har därför fått åka på reparation.

Open Art i Örebro visar bland annat konstnärsgruppen Cracking Arts verk Protect Your Fellows. 24 vargar har fått flytta in i en park i centrum. Vargflocken är gjuten i "tåligt och lekvänligt" plastmaterial, ett material om gruppen ofta använder sig av.
Open Art i Örebro visar bland annat konstnärsgruppen Cracking Arts verk Protect Your Fellows. 24 vargar har fått flytta in i en park i centrum. Vargflocken är gjuten i "tåligt och lekvänligt" plastmaterial, ett material om gruppen ofta använder sig av. Foto: Lena Richardson

2. Open art i Örebro

I sommar fylls Örebro centrum av konstverk. Det är åttonde upplagan av konstfestivalen, som i sommar är åter i staden efter två års uppehåll. Genom att helt enkelt ta en rejäl promenad runt centrum, kulturkvarteret Wadköping och Stadsparken, får besökaren alldeles gratis och lättillgängligt uppleva ett 80-tal konstverk och performances av 64 konstnärer från sex världsdelar.

Fakta: OpenArt pågår till den 4 september. Kartor med alla konstverk finns på hemsidan openart.se.

Open Art i Örebro. Bianca Hisse har skapat verket Deflection, som påminner om en utsiktskikare, men sikten genom stålrören är högst begränsad.
Open Art i Örebro. Bianca Hisse har skapat verket Deflection, som påminner om en utsiktskikare, men sikten genom stålrören är högst begränsad. Foto: Lena Richardson

3. Skulpturparken i Ängelsberg

I tjugo år har byn Ängelsberg, mellan Västerås och Fagersta, lockat till konstupplevelser i en vacker park. Temat för årets utställning är Återseende och på affischen finns ett 20-tal konstnärsnamn.

Eric Langert är en av konstnärerna som ställer ut i Ängelsberg i sommar. Bilden är från en tidigare utställning, i Skövde.
Eric Langert är en av konstnärerna som ställer ut i Ängelsberg i sommar. Bilden är från en tidigare utställning, i Skövde. Foto: Roland Svensson

I närområdet finns också Engelsbergs bruk med ett industrimuseum och även den spännande industriminnet Oljeön.

Fakta: Skulpturparken har öppet till den 25 september. Parken kan besökas dygnet runt och besöket är helt gratis. Mer fakta på skulpturparken.se.

Pilane på Tjörn. Skulpturen Anna är ett landmärke. Jaume Plensa har skapat det gigantiska verket som blivit ett signum för Pilane.
Pilane på Tjörn. Skulpturen Anna är ett landmärke. Jaume Plensa har skapat det gigantiska verket som blivit ett signum för Pilane. Foto: Lena Richardson

4. Pilane på Tjörn

Tänk dig ett vackert naturområde på västkusten, med klippor, ängar, betande får - och ett stort antal spektakulära skulpturer. Parken Skulptur i Pilane breder ut sig på åtta hektar. Här finns permanenta verk, men också nya. Det mest kända är det gigantiska flickhuvudet ”Anna”, av den spanske konstnären Jaume Plensa.

Och när du ändå är på Tjörn, kan du förstås också titta till Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn. Där visas fram till den 4 september utställningen ”René Magritte: Idéernas laboratorium”.

Fakta: Skulpturparken är öppen fram till den 18 september, alla dagar 9-19, från september 10-17. Mer fakta: pilane.org.

Jonas Liveröd från Kristinehamn har skapat ett eget konstnärligt universum: Luftslottet.
Jonas Liveröd från Kristinehamn har skapat ett eget konstnärligt universum: Luftslottet. Foto: Bohusläns museum

5. Luftslottet

Värmlänningen Jonas Liveröd har rötterna i Kristinehamn, men det är i en lantlig miljö i västgötska Ågårdskvarn utanför Götene han skapat sitt eget konstnärliga universum. Det svårligen sammanfattade Luftslottet har en egen wunderkammare, återkommande programpunkter och framför allt en öppenhet för verkligt fri konst.

Fakta: Årets evenemangsprogram, mer om filosofin bakom satsningen och kontaktuppgifter finns på luftslottet.vision.

Not Quite – bruket i Fengersfors rymmer en storslagen konstarena.
Not Quite – bruket i Fengersfors rymmer en storslagen konstarena. Foto: Roger Pettersson

6. Not Quite i Fengersfors

”Not Quite är en papegoja i granskogen - Not Quite är en silvertråd i kraftpappret - Not Quite is a little bit of New York mitt i periferin.” Så beskriver konstnärscentrat sig själva på sin hemsida. Här är ett tiotal utställningar igång ända fram till den 11 september med rubriker som Mörk materia, Homografiska museeet, Vi ses 9.30, Barockbrudar och Just före – Strax efter – PANG. En lång rad konstnärer är involverade.

Fakta: Not Quite har öppet dagligen 11-17 fram till den 14 augusti, därefter onsdag-söndag fram till den 11 september. Mer info på hemsidan notquite.se.

Rymden anfaller Luftslottet: ”Renodla? Det ska vara snårigt!”Karin Broos prisas: ”Det finns ingen hundraprocentig idyll”

Artikeltaggar

Fritid och livsstilJonas LiverödKonstKonstverkKumlaLars LerinMarc BroosNöje/KulturÖrebroResorSommarTjörnUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.