Kinas övergrepp mot Taiwans autonomi

Samhälle
PUBLICERAD:
Kina sköt under veckan robotar över Taiwan.
Foto: Lai Qiaoquan
Det räckte med ett kort besök av en amerikansk politiker för att Kina skulle blåsa på för fullt. Visserligen en övning, men med skarp ammunition inte långt från Taiwans kust. Missiler avfyras, bland annat över ön, och befaras landa ända borta i japanska vatten. Det är inte handlingar som bäddar för fredliga relationer. Det är försök att terrorisera ett grannland till undergivenhet.

Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, gjorde ett extra stopp på sin Asienresa. Det var inget formellt besök men var känt i förtid. Över sjuhundra tusen personer följde planets rutt som mest via hemsidan Flightradar24. Från Malaysia, genom det sydkinesiska havet, till önationen Taiwan i tisdags.

Taiwan är en demokratisk utpost i skuggan av samtidens största diktatur. Kinesiska kommunistpartiet har verkat för förenande av länderna ända sedan den isolerades från fastlandet i dyningarna från landets inbördeskrig för över sjuttio år sedan.

Kinas överreaktion på Pelosis besök är ett exempel på hur landet blivit en översittare i den internationella diplomatin. Såväl Europa som USA är beroende av ekonomiska förbindelse med både Kina och Taiwan. Att hålla god min när ett land aktivt planerar att invadera sin granne håller inte i längden.

Kriget i Ukraina har visat hur illa det går. Ett krig om Taiwans självständighet kommer bli långt mycket värre. Där bor drygt tjugotre miljoner människor på en yta knappt större än Jämtland. Hela världens högteknologiska industri är beroende av komponenter från landet.

Ryssland samlade sin armé vid gränsen i vad de påstod var en övning i flera månader innan invasionen påbörjades. Det Kina nu gör är ett försök att med samma medel sätta Taiwan under press.

Det som skiljer är en förhoppning om att Kina inser priset som betalas om de tar sin hänsynslösa behandling av Taiwan till sin spets. Att regimen inte är lika nyckfull som kretsen som styr Ryssland.

Det ligger ett ansvar på omvärlden att förhindra att Taiwan isoleras som följd av hoten från Peking. Pelosi har straffats med riktade sanktioner av Fastlandskina. Men hennes besök är en resa som fler toppolitiker borde göra.

Veckans militära upptrappning i havet runt Taiwan är illavarslande. Visst har det skett kränkningar av territoriet förut. Men aldrig i sådan omfattning och med avfyrningen av skarpa vapen och missiler in i taiwanesiskt luftrum.

Västvärlden behöver tydligt stödja Taiwans självständighet gentemot Kina och försäkra om konsekvenserna vid händelse av eskalering. Världen har nog med kriser som det. Men kanske blir det just därför som diktaturen nu anser det vara dags att testa reaktionerna.

Det behöver göras tydligt för Fastlandskina vad som står på spel. Varken fastlandet eller Taiwan står utan diplomatiska och ekonomiska kontakter med omvärlden. Ett övertramp skulle sannolikt innebära den största politiska och ekonomiska krisen så långt under tjugohundratalet.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.