Hoppa till huvudinnehållet

Efter tre veckor – nu är Lilla ungen hemma igen: ”Så himla skönt”

Publicerad:
”Lilla ungen” är hemma igen.
”Lilla ungen” är hemma igen. Foto: Privat

Ewa Petterssons hund ”Lilla ungen” hade varit spårlöst försvunnen i två veckor.

När Anette Rhudin misstog hunden för att vara en varg och kontaktade NWT fick Ewa Pettersson upp hoppet igen. Jakten intensifierades och nu är valpen hemma igen efter en veckas letande.

– Jag har ännu inte fått alla känslorna på plats, säger hon.

Här fångas varghunden Lilla ungen – på film: ”Lagrad prästost”

När NWT når ”Lilla ungens” ägare står hon precis utanför sin hundgård.

– Jag har precis fått in henne här så jag är fortfarande uppe i varv. Men det har gått bra och nu är hon hemma igen och det är så himla skönt, jag har ännu inte fått alla känslorna på plats, så jag kanske har lite svårt att prata, säger en glad och lättad Ewa Pettersson.

Allt började med ett oväntat telefonsamtal, strax efter klockan åtta.

– En kille hade lyckats fånga henne. Han ringde upp mig i morse och sa att han hade henne fångad hos sig.

Hunden fångades in ganska nära platsen där hon först iakttogs och misstogs för att vara en varg. Över ängen vid byn Sandviken, väster om Ransäter, vid en avlägsen stuga intill sjön Visten.

Foto: Privat

Kort efter telefonsamtalet tog Ewa bilen till mannen.

– Jag ville inte göra något som skulle skapa någon panik för henne, men vi lyckades få in henne i en stor bur. Sen bar vi henne upp till bilen och stoppade in hela buren i bilen. Sen bar jag in den till hundgården här hemma och släppte ut henne ur buren. Jag ville att det skulle bli så odramatiskt som möjligt.

– Att sätta på henne koppel och börja krångla med att gå till bilen när hon inte vet var hon är samtidigt som hon är rädd, det hade inte känts bra. Det gick väldigt smidigt och blev okomplicerat för henne.

Nu är ”Lilla ungen” hemma igen, återförenad med sin familj.

– Hon är trött och hungrig, men hon verkar helt oskadd i övrigt. Nu är hon inte rädd. Nu är hon som vanligt, kanske något reserverad. Hon har kommit fram till mig och viftat på svansen och är helt på det klara med att hon har kommit hem. Det är himla roligt. Jag var ju rädd att hon skulle vara panikslagen.

Ewa Pettersson och en av hennes många american wolfdogs.
Ewa Pettersson och en av hennes många american wolfdogs. Foto: Privat

Hunden försvann den 16 juli och har nu varit borta i tre veckor.

– Hon blev stulen från mig. Jag kom hem från affären och då såg jag att hennes pappa var ute på gården. Vilket var väldigt konstigt. Jag undrade hur han hade kommit ut, eftersom grinden var stängd och det inte fanns något grävhål eller liknande. När jag sedan tog in honom så kunde jag inte hitta en av valparna. Den var borta.

Ewa trodde inte att hon någonsin skulle få tillbaka sin hundvalp.

– Men när den första artikeln kom ut i NWT med den här kvinnan som trodde att hon hade sett en varg på sin tomt, då hörde jag av mig till er redaktion eftersom jag såg att det var min hund.

Sen har det varit en vecka fylld med letande.

Men nu kan Ewa Pettersson andas ut. Hennes hundvalp är tillbaka och mår bra.

– Jag är så oerhört tacksam för alla som har hjälpt mig.

Hon beskriver den senaste tiden som omtumlande, då många har haft åsikter.

– Det har varit en karusell. Jag har inte riktigt hängt med i allt som skrivits. Jag var rädd om att det skulle fattas något beslut om någon skyddsjakt eller liknande, eftersom folk har varit rädda för att de har barn. Men hon äter naturligtvis inte barn, herregud, hon är en hundvalp.

– Det blev så hysteriskt allt. Jag var rädd att det skulle sluta i någon katastrof, eller att hon skulle bli påkörd. Veckan som varit har varit jobbig och ångestfylld. Jag har sovit dåligt och nästan inte ätit någonting, farit runt som en galning och samtidigt försökt ta hand om hundarna hemma.

Nu är ”Lilla ungen” som är en american wolfdog är tillbaka hemma på hundgården hos sin ägare Ewa Pettersson.
Nu är ”Lilla ungen” som är en american wolfdog är tillbaka hemma på hundgården hos sin ägare Ewa Pettersson. Foto: Ewa Petersson

Artikeltaggar

Djur och naturHundÖstra ÄmtervikVargarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.