Hoppa till huvudinnehållet

Carolin Dahlman: Att hacka på KD om Pride skadar hbtq-personer

Publicerad:
Ebba Busch i Prideparad 2016. Foto: Erik Nylander / TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Vänstern försöker vinna enkla partipolitiska poänger på att misstänkliggöra Ebba Busch engagemang för homosexuella. De borde i stället lägga sin kraft på att förändra i förorterna där läder, glitter och kärlek möts med hat.

”Porta Ebba Busch från Prideparaden”, skrev Aftonbladets ledarsida nyligen (11/6).

Samma ledarsida skrev i veckan: ”Upp till bevis att partiet har lämnat homofobin bakom sig”, med anledning av att Busch skulle paradera.

Det verkar reta gallfeber på vänstern att Busch är genuint positiv till homosexuellas rättigheter och stolt har tågat i Prideparader sedan 2016. Hennes optimism verkar störa vänstersidans enkelspåriga narrativ – som går ut på att konservativa är någon slags hjärtlösa monster.

Skribenten Lovisa Arvidsson gissade vilt kring en omröstning i riksdagen 1994 om registrerat partnerskap. ”Jesus Christ and Holy Mary, sicken degradering av samhällsmoralen och äktenskapets helighet när bögar och flator plötsligt får gifta sig! Det tänker jag mig att de kristdemokratiska ledamöterna viskade till varandra när den mer frisinnade och progressiva riksdagsmajoriteten körde över dem.”

Notera orden: ”det tänker jag mig”.

Hennes påhopp var alltså fria fantasier utifrån en fördomsfull syn på Kristdemokraterna – apropå en händelse decennier bak i tiden.

Även europaparlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) angrep Busch i veckan. (1/8).

Hon ”vill förstås gärna gå i Prideparader och plocka väljare, men när det kommer till kritan vill hon ändå ha kvar sina värdekonservativa övertygelser”. Bah Kuhnke citerade Busch som i QX sagt att: "Bara för att man är gay behöver man inte vara mer lössläppt" (Expressen 1/8).

Detta tvistade Bah Kuhnke till att Busch legitimerade att homofoba försökte att begränsa hbtqi-personers frihet i samhället i stort.

Oj då. Det var väl ändå att göra en hel hönsgård av en fjäder?

Visst finns det några föredettingar i KD som är kvar i det gamla tänket kring vad som är normal sexualitet, men Busch har gång på gång upprepat att hon står för frihet, alla människors lika värde samt menar att homosexuella kan vara bra föräldrar. Hon var den första partiledaren som gick i Pridetåget.

Man vänstersidan hugger på minsta lilla. Man behöver inte vara Sherlock Holmes för att se att det är ett sätt att försvåra för oppositionen – och förhindra ett maktskifte.

Detta är sannolikt även skälet till att man lägger mer krut på att hacka på KD än att hantera problemet att stora grupper nyanlända har en syn på homosexualitet som ligger ljusår från den Ebba Busch har.

I en studie av migranters värderingar från Institutet för framtidsstudier konstaterades att de skiljer sig ”kraftigt från majoritetsbefolkningen vad gäller tolerans för homosexualitet” (2019).

HBTQ-personer som lever i hederskulturer här i Sverige har det tufft. De utsätts för hatbrott och trakasserier samt riskerar våld, i värsta fall döden. När Aftonbladet för några år sen pratade med flickor och pojkar runtom i landet var inställningen omskakande. ”Min son skulle aldrig få bli bög. Jag skulle slå sönder honom”, sa Nasir, 17. ”Jag tycker det är äckligt med homosexuella. Det tycker vi i min familj”, berättade Fabia, 16 (1/6 -17).

I Afghanistan, Somalia, Syrien kan man fängslas eller dödas om man är öppet homosexuell. Att invandrare därifrån tagit med sig värderingar och kultur är inte konstigt. Man blir inte metrosexuell kämpe för jämställdhet för att man kliver över gränsen till feministiska Sverige. Åsikter och normer är djupt rotade.

Expressen träffade för några år sedan HBTQ-personer som alla menade att de var utsatta i förorten. ”Det är som att leva i typ 1800-talet eller i Iran. Man blir slagen så fort de vet att man är gay”, berättade en kille. En polis sa: ”Många HBTQ-personer känner att enda lösningen är att flytta till ett “svenskt” område”. En man som föreläste i skolor avslöjade: ”Senast behövde jag ha med mig fyra poliser när jag föreläste på en invandrartät skola. De kallar mig “bögjävel” och “förrädare” (3/7 -16).

Var finns Aftonbladet ledares högljudda ledare om detta? Kan fokuset på högern, de konservativa och kristna bero på att man inte vill störa viktiga väljargrupper? I så fall, var finns hjärtat?

Carolin Dahlman

Högerliberal samhällsdebattör

Artikeltaggar

AftonbladetAlice Bah KuhnkeCarolin DahlmanEbba BuschKDUKristdemokraternaSigneratSverige