Hoppa till huvudinnehållet

Smällen mot värmländska villaägarna – elräkningen kan bli 50 000 kronor dyrare

Publicerad:
Värmländska villaägare kan stå inför en rejäl prissmäll i vinter. Genrebild.
Värmländska villaägare kan stå inför en rejäl prissmäll i vinter. Genrebild. Foto: Götenehus

Elpriserna väntas bli dubbelt så höga i vinter.

Villaägare riskerar därmed att få en prissmäll med ökade elkostnader på uppemot 50 000 kronor.

– Man kommer få betala ganska så bra för att slippa ha tjocktröjan på sig, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis.

I vinter kan det vara läge att plocka fram tjocktröjan och sockorna för dem som bor i villa.

Med stigande elpriser, som väntas bli dubbelt så höga, kan elkostnaden för en villa öka med närmare 250 procent för vinterperioden.

– För en normalvilla räknar jag med att det blir runt 40 000-50 000 kronor dyrare i SE3. 20 000 kronor är det vi brukar betala under vintern vilket är med energiskatt, nätkostnad och så vidare. Men det här ytterligare 50 000 kronorna är bara en fördyring. Sen är det bara momsen som följer med elkostnaden, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis.

Vad kan man göra för att minska elanvändningen?

– Redan nu kan man se över om man kan byta ut en gammal kyl och frys, man kanske kan sänka temperaturen i vinter. Det tar emot förstås, men sänker man bara en eller två grader kan göra en jättestor skillnad.

Då får man ta på sig tjocktröjan helt enkelt?

– Ja det får man ju göra då. Många kommer reagera på att ”ska det vara så i Sverige att man behöver en tjocktröja inomhus”, men man kommer få betala ganska så bra för att slippa ha tjocktröjan på sig.

Flest väljer rörligt elavtal

Trots stigande elpriser i vinter har flest konsumenter i elområde tre valt att ha ett rörligt elavtal, visar data från SCB.

Elpriset rusar: I dag är det 485 procent dyrare att duscha i Värmland

Prisökningen beror till störst del på gaskrisen i Europa, där Ryssland kraftigt minskat mängden gas som når Europa till följd av kriget i Ukraina.

– Det ligger en aspekt bortom det ekonomiska också i och med situationen i Ukraina och Putins påtryckningsmedel. Genom att sänka temperaturen en grad hemma så stödjer man lite Europas och Ukrainas kamp mot Ryssland, säger Christian Holtz.

”Lite oroligt”

Leif Wermé är villaägare i Filipstad och hade förra vintern ett rörligt elpris. Men sedan första juni har han bundit det igen.

– Förra vintern ville jag inte uppleva igen, så nu har jag bundit mitt elavtal på tre år för att få ett någorlunda okej pris. Det var lite oroligt när elräkningen skulle komma, vintern var inte billig.

– Jag ville ha säkerheten nu och veta vad det skulle kosta. Men jag ska ändå försöka få lite bättre ordning på kilowattimmarna. Tänker man på vintern som var tror jag fler kommer tänka sig att binda.

Artikeltaggar

ElElkrisenElpriserKonsumentVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.