Hoppa till huvudinnehållet

Nej till äventyrslekplatsen på Skutberget: ”De berövar barnen”

Publicerad:
Äventyrslekplatsen på Skutberget hade redan börjat byggas när mark- och miljödomstolen beslutade att sätta stopp för bygget.
Äventyrslekplatsen på Skutberget hade redan börjat byggas när mark- och miljödomstolen beslutade att sätta stopp för bygget. Foto: HP Skoglund

Mark- och miljödomstolen satte tidigare i år stopp för den redan påbörjade äventyrslekplatsen på Skutberget i Karlstad.

Karlstads kommun överklagade men domen står fast.

– Ambitionen är fortfarande att vi ska få till en lekplats på Skutberget, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Äventyrsplatsen på Skutberget i Karlstad hade redan börjat byggas när föreningen Skutbergets Wenner överklagade stadsbyggnadsnämndens strandskyddsdispens.

– Det här är ett regelbrott, kommunen började bygga innan man hade tillstånd. Det här provandet kostar massa skattepengar. Vi menade att man kunde ha flyttat äventyrslekparken västerut för att det inte skulle bli problem. Hade man tagit det till sig så hade barnen haft en lekplats redan för två år sedan. Det är lite tråkigt, säger Thomas Martinsson från Skutbergets Wenner.

Thomas Martinsson, ordförande i Skutbergets Wenner. Arkivbild.
Thomas Martinsson, ordförande i Skutbergets Wenner. Arkivbild. Foto: Helena Karlsson

Föreningen Skutbergets Wenner menar att det behövs fria strandytor.

– Så att folk kan njuta av naturen. Vi har inget emot barn och vi vill inte bråka med kommunen, men vi vill bara se till att människor som nyttjar området kan vara där, säger Thomas Martinsson.

Mark- och miljödomstolen tog Skutbergets Wenners parti och satte stopp för äventyrslekplatsen.

Kommunen överklagar äventyrslekplats på Skutberget till överdomstol

Karlstads kommun överklagade men beslutet står fast. Mark- och miljööverdomstolen ger inte ärendet prövningstillstånd.

– Vi delar inte domstolens uppfattning om att lekplatsen skulle hindra tillgången till stranden. Det är tråkigt när det är på det här sättet. Det överklagas av ren princip. Det blir bara omständligt och ingen vinner, säger Erik Nilsson.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) har inte gett upp hoppet om en lekplats på Skutberget.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) har inte gett upp hoppet om en lekplats på Skutberget. Foto: Helena Karlsson

Men stadsbyggnadsnämnden har inte gett upp idén om en äventyrslekplats på Skutberget.

– Vi ska nog få till en lekplats. Det hoppas jag verkligen. Vi ska se hur vi kan rita och flytta om. Lek till barn borde alla gilla. Det är tråkigt att de berövar barnen det, säger Erik Nilsson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonKommunpolitikSkutbergetStadsbyggnadsnämnden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.