Ingen storparad för Wermland pride – så laddar de upp för egna festen

Publicerad:
Sola i Karlstad är klädd i färgglad fjäderboa inför tidigare Pride. Foto: Lisa Olaison

Under helgen går den stora prideparaden genom Stockholm.

Så ser planerna ut för Wermland pride:

Under lördagen genomförs den välkända Prideparaden i Stockholm. Efter två år av restriktioner är paraden tillbaka med årets tema ”Dags att bekänna färg”.

NWT har pratat med Wermland pride för att se hur kommande planer ser ut:

– Vi kommer tyvärr inte vara med och delta i Stockholm denna gången. Men det är kul att det äntligen blir av, säger Matilde Konglevoll, ordförande Wermland Pride 2022.

I början på september är det dags för Pridefestivalen i Värmland.
I början på september är det dags för Pridefestivalen i Värmland. Foto: Emma Bäckström

Hon fortsätter berätta om den kommande prideparaden i Karlstad centrum.

– I början på september går pridefestivalen av stapeln i Karlstad. I år kan vi äntligen genomföra en fysisk parad vilket är otroligt kul, men vi kommer också att hålla ett event digitalt.

Förväntningarna

Prideparaden i Karlstad kommer att genomföras den 3 september och aktiviteterna pågår under en hel dag.

– Mina förväntningar på dagen är att folk kommer och tycker det är kul. Efter allting som hänt kring terrordådet i Oslo är det viktigt att man tillsammans samlas och visar att man står för någonting. Det finns ett behov av det i samhället.

Matilde Konglevoll, ordförande i Värmland Pride.
Matilde Konglevoll, ordförande i Värmland Pride. Foto: Mimmi Törnberg

Varför kommer ni fortsätta med digitala event?

– Man ska komma ihåg att det fortfarande finns en del människor som fortfarande inte vågar gå ut och visa det de känner och tänker. Sen är det ju så klart också för de som inte kan delta. Viktigt att komma ihåg är att vi är hela Värmlands pride.

Hur ser upplägget ut?

Precis som tidigare år, när eventet kunnat hållas fysiskt, så kommer det att vara en pridefestival i Museiparken samma dag som paraden går genom Karlstad centrum.

– Jag hoppas att folk vill vara med och visa det vi står för. Alla ska ha rätt till att leva sina liv, älska den man vill och leva ett värdigt liv.

Fotnot: Wermland pride är en ideell organisation som styrs av privatpersoner.

Wermland pride: ”Hatet mot människors rätt att älska vem man vill är inte över”Wermland pride sändes digitalt för andra året – slog tittarrekordet

Artikeltaggar

KarlstadNyheterPride

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare