Hoppa till huvudinnehållet

Fullt upp för polisen under hamnfesten: ”Folk har inget omdöme”

Publicerad:
Polisen hade fullt upp under Hamnfesten i Arvika. (Arkivbild.)
Polisen hade fullt upp under Hamnfesten i Arvika. (Arkivbild.) Foto: Johan Nilsson/TT

Under torsdagskvällen inleddes Arvika hamnfest, ett populärt evenemang med många besökare. Tillställningen satte också polisen i arbete under hela natten.

Polisen hade mycket att stå i under hela kvällen och natten.

– Det har varit en del ingripanden i Arvika under första kvällen med hamnfestivalen, det brukar ju kunna bli en hel del folk. Men det ska sägas att jämfört med Rättvik – där vi fick omhänderta ett 30-tal personer för fylleri – så har det gått ganska lugnt till i Arvika, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

Strax efter 23-tiden fick en man i 20-årsåldern en ordningsbot för offentlig urinering.

Alkohol i epatraktor

Tjugo minuter senare påträffades alkohol i en epa-traktor på festivalområdet efter en husrannsakan i fordonet.

– Vi beslagtog alkoholen eftersom det inte fanns några personer i epa-traktorn som hade åldern inne för att dricka alkohol. Då blir det ett brott mot alkohollagen och olovligt anskaffande. All alkohol förverkades.

Mycket folk besökte Arvika hamnfests premiärkväll.
Mycket folk besökte Arvika hamnfests premiärkväll. Foto: Paulina Haglund

Några minuter senare, omkring 23.40, var det oroligt på området.

– En man i 20-årsåldern avvisades från hamnområdet eftersom att han hotade att störa den allmänna ordningen. Vi kände att den här personen kunde ställa till bråk och om han inte gick därifrån på uppmaning så fick vi omhänderta personen med tvång och köra honom från platsen, säger Lars Hedelin.

Häng med in på Arvika hamnfest

En liknande incident inträffade en timme senare, då avlägsnades en man i 30-årsåldern.

Strax innan klockan ett påträffades narkotika och ett tillhygge på en man i 25-årsåldern, vilket gör att han misstänks för ringa narkotikabrott samt grovt brott mot knivlagen.

– Jag vet inte exakt vad det var för föremål, men det behöver inte ha varit en kniv. Att bära ett knogjärn eller en batong, eller järnrör faller under samma lag. Du får inte ha något där den enda avsikten är att använda föremålet i fientligt syfte, för att skada människor.

Sprang över järnväg

Mitt i natten fick polisen stävja ett springande vid området kring järnvägsspåren. En man i 25-årsåldern fick en ordningsbot för att ha beträtt spårområdet.

– Det är beklagligt. Att folk inte har något omdöme utan att man springer över järnvägen när det kommer tåg.

02.47 påträffas ytterligare narkotika på festområdet. En man i 18-årsåldern misstänks för narkotikabrott, eget bruk samt innehav.

Festivalen fortsätter i kväll och avslutas på på lördagskvällen. Polisen kommer att bevaka evenemanget under hela perioden.

– Vi har en kommendering på plats, men hur många vi är där är inget vi berättar. Men det är klart att vi skulle alltid vilja vara fler, men de patruller vi har där vi bedöms räcka, säger Lars Hedelin.

Artikeltaggar

ArvikaArvika HamnfestBrott & blåljusBrott mot alkohollagenBrott mot knivlagenNarkotikabrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.