Hoppa till huvudinnehållet

Fler sökande – nu kan gymnasieprogrammet starta igen: ”Det är superbra”

Publicerad:
Älvstranden bildningscentrum, där också Älvstrandsgymnasiet finns. Foto: Peter Nilsson

Inför förra läsåret var det bara en sökande till vård- och omsorgsprogrammet vid Älvstrandsgymnasiet i Hagfors. Det ledde till att årskurs 1 av utbildningen inte kunde starta.

Men i år står det nu klart att vård- och omsorgsprogrammet kommer att genomföras.

– Det är 8 sökande till 10 platser och vi kommer att fylla på med ytterligare elever genom priv-platser, säger Jenny Dahlin, skolchef Hagfors kommun.

Förra året var tanken att man ändå skulle starta utbildningen med den enda sökande eleven och fylla på med elever från IMYRK (individuella yrkesprogrammet.) Men när den enda sökande valde att tacka nej till platsen, så beslutade man att sätta utbildningen på paus.

Marknadsföringsinsats

För att inte samma situation skulle uppstå detta läsår har kommunen genomfört ett stort marknadsförings- och informationsarbete om vård- och omsorgsprogrammet i Hagfors.

– Vi har gjort reklam för programmet och det har gett resultat, säger Jenny Dahlin.

Bland annat har eleverna i årskurs 9 deltagit i en prao-vecka med inriktning mot vårdyrket innan gymnasievalet skulle ske.

– De fick se vad man kunde jobba med inom vårdyrken som inom räddningstjänst, ambulans och inom vård. Det var väldigt uppskattat. Sedan har vi haft mycket samarbete med vård- och omsorgscollege för att ge eleverna information om vad det innebär att jobba inom vården. Det här har vi också gjort i samarbete med våra studie- och yrkesvägledare, säger Jenny Dahlin.

Jenny Dahlin , skolchef Hagfors kommun.
Jenny Dahlin , skolchef Hagfors kommun. Foto: Aron Eriksson

Konceptet med prao-veckan kommer kommunen att fortsätta med efter det lyckade resultatet. För intresset att jobba inom vården har ökat. Jenny Dahlin är nöjd över att det finns 8 sökande till de 10 platserna på vård- och omsorgsutbildningen

– Det är vi jätteglada för. Det är superbra.

Priv-platser

De resterande två platserna kommer att fyllas på med priv-elever. Att komma in på priv-plats innebär att en elev har ett kärnämne som den inte blev godkänd i från slutbetyget i nian. Men om man kommer in på priv-plats kan man ändå börja ett gymnasieprogram och ha chansen att läsa upp ämnet under tiden.

– I Hagfors har vi priv-platser på i stort sett alla yrkesprogrammen och även på samhällsprogrammet, säger Jenny Dahlin.

Vad betyder det för Hagfors kommun att utbildningen kommer igång det här läsåret?

– Det är jätteviktigt. Vi har stort behov av vårdutbildade elever. I stort sett alla får anställning om de vill.

Endast en person antagen till vårdprogrammet–så gör kommunen med de vakanta platsernaEnda eleven hoppade av – nu läggs vård- och omsorgsprogrammet i malpåseFler Värmlandskommuner med bara en antagen till vård- och omsorgsprogrammet

Artikeltaggar

GymnasieskolanHagforsJenny DahlinSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.