Döda träd – inga blommor i Karlstads centrum

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Blomdekorationer och blomlådor lyser med sin frånvaro i centrala delar av staden, till exempel bron till Klara och gångbron från Sandgrund till Sundsta”, skriver insändarskribenten.
Foto: Åsa Eneljung
Jag har nyligen rest genom många städer och mindre orter i norra delen av vårt land. Jag har ingenstans sett så många döda träd (eller stubbar där träd har stått för många år sedan) i någon ort. Jag har inte sett några döda träd alls.

På Västra Torggatan i Karlstad, vänster sida (från torget räknat) är en lång rad med döda oxelträd och några stubbar där träd tidigare har stått. Några träd har dött nyligen, andra för flera år sedan. Vid stadshotellet står flera döda träd. Framför läroverket, Tingvallagymnasiet, togs förra året ett större träd ned på grund av fara för att det kunde blåsa ner, antar jag. Där finns nu bara en jordhög. Ju mindre träd, desto varmare mikroklimat. Tips: Se hur staden Leeuwarden i Holland sänker temperaturen och ökar trivseln genom trädplantering.

Blomdekorationer och blomlådor lyser med sin frånvaro i centrala delar av staden, till exempel bron till Klara och gångbron från Sandgrund till Sundsta. En politiker jag känner hade pratat med tjänstemän nyligen och fått svar som jag endast betraktar som undanflykter. Brist på pengar (gäller tydligen inte Karl IX-bron), kriget i Ukraina (!) och satsning på områden som Våxnäs och Gruvlyckan.

Det är inget fel att satsa på dessa områden, men poängen är att Karlstad är en stor besöksstad med många turister och besökare från andra delar av länet. De rör sig mest i centrala Karlstad, just dessa gator som ”pryds” av döda träd och broar som saknar blommor. Norska turister har reagerat på bristen på blommor, då de för några år sedan var här och berömde staden för dess blomprakt, liksom flera Karlstadsbor som jag har i min närhet.

Tornseglare. Den tredje punkten jag vill framföra är att dessa ikoniska ”sommarfåglar” som vi får låna från södra Afrika i 3 månader minskar för varje år. Anledningen är att de saknar boplatser då nya byggnader eller byggnader som renoveras effektivt täpper till alla utrymmen som dessa utnyttjar för sina bon. Detta är lätt avhjälpt. Det finns speciella holkar att sätta upp. De kostar inte mycket. Det vimlar av platser där de skulle kunna passa in, till exempel de många idrottshallarna och liknande.

Jag vill till sist framföra att jag inte anser mig vara någon gnällspik som klagar på allt. Kommunen gör mycket bra också, men det är synd att man inte tänker mer på de delar av staden som har mest besökande, flanerande, iakttagande människor på somrarna. Karlstad är med rätta en fin sommarstad så låt den inte förfalla i centrum. Det är illa nog med alla stängda butiker, men det är en helt annan fråga.

Göte Fax

medborgare, Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.