Hoppa till huvudinnehållet

Tre generationer Petré ger konsert i Söljeladan: ”Det blir unikt”

Publicerad:
På lördag är det dags för konsert i Söljeladan. Den kända skådespelaren Gio Petré medverkar tillsammans med barn och barnbarn Angela och Ida-Linn Petré. Medverkar gör också konsertpianisten Gustaf Henriksson och konstnärinnan Marja i Myrom. Det blir en blandning av musik, konst och poesi.
På lördag är det dags för konsert i Söljeladan. Den kända skådespelaren Gio Petré medverkar tillsammans med barn och barnbarn Angela och Ida-Linn Petré. Medverkar gör också konsertpianisten Gustaf Henriksson och konstnärinnan Marja i Myrom. Det blir en blandning av musik, konst och poesi. Foto: Paulina Haglund

Sommarens tillställningar och arrangemang fortsätter under augustimånaden.

På lördag kväll blir det konsert ute på Sölje gård. Då uppträder mor och dotter Gio och Angela Petré live tillsammans – för första gången någonsin.

Med på scen har de också Ida-Linn Petré, 8 år.

– Tre generationer. Det blir unikt och jättetrevligt, säger den kända skådespelerskan, Gio.

Nu på lördag knyts poesi, dikter, målning och musik ihop till en operakonsert.

Tre konstformer vävs samman.

Angela, Gio och Ida-Linn Petré, Gustaf Henriksson och Marja i Myrom bjuder in publiken till Sölje gård.

Dikter

”Är det sant att jag håller ett barn på min arm och ser mig själv i dess blick, att fjärdarna gnistra och jorden är varm och himmelen utan en prick?”

Det är onsdag och Gio Petré läser dikten ”Lyckans minut” av Erik Lindorm. Hon sitter på verandan till sin anrika herrgård i Sölje med anor från 1700-talet.

Poesin träder fram. I bakgrunden hörs regnet som smattrar mot taket.

Men egentligen läser hon inte dikten av Erik Lindorm.

Gio kan dikten utantill.

Varje ord kommer ur henne som ett rinnande vatten.

– Orden bara sitter där, säger Gio till Marja och Angela, som också har slagit sig ned på verandan.

Tre generationer: Angela, Gio och Ida-Linn Petré, 8 år.
Tre generationer: Angela, Gio och Ida-Linn Petré, 8 år. Foto: Paulina Haglund

Dödsdansen

Gio har lätt för att komma ihåg texter. Att läsa dikter är något hon har i blodet.

– När vi var på föreställningen ”Dödsdansen” (pjäsen av August Strindberg) på Maximteatern i Stockholm var det Mikael Persbrandt som spelade huvudrollen. Sen gick vi bakom scenen och hälsade på honom. Då berättade han att när han skulle läsa nyårsklockorna i teve så hämtade han inspiration från mammas nyårsklockor som hon hade läst i radio.

– Han är också väldigt intresserad av att komma med sin produktion av ”Dödsdansen” till Söljeladan, det kan nog bli nästa sommar, det kan jag säga, säger Angela Petré.

Livemålning

Men innan dess – närmare bestämt på lördag – är det dags för operakonsert i ladan.

Gio ska läsa dikter från några av våra mest älskade poeter. Konstnärinnan Marja i Myrom ska måla live på scenen. En tavla kommer att växa fram ur budskapen som finns i musiken och dikterna – och sättas upp i ladan efter föreställningen.

– Det är så här som kultur ska vara, det ena ska skapa det andra. Det ska vara lite kors och tvärs. Olika konstformer öppnar upp sinnena, säger Marja.

Hur är det att måla tavlor live med publiken tätt intill sig?

– Det är jätteroligt. Det är ett sätt att nå fram till folk som inte går på utställning annars. Man möter olika människor. Det blir ett nytänk, man kommer på nya grejer och får inspiration. Det är väldigt kul, det är inte alltid kul att stå i en garderob och måla, säger Marja.

Konstnärinnan Marja i Myrom har målat bilderna i boken ”Söljebarnens djur - Emmas äventyr” som handlar om Söljebarnens sagolika värld. Under lördagen signerar Marja boken till de besökare som vill.
Konstnärinnan Marja i Myrom har målat bilderna i boken ”Söljebarnens djur - Emmas äventyr” som handlar om Söljebarnens sagolika värld. Under lördagen signerar Marja boken till de besökare som vill. Foto: Paulina Haglund

Opera

Det blir också opera, sopran, av Angela Petré och pianospel av konsertpianisten Gustaf Henriksson från Stockholm. Även 8-åriga Ida-Linn Petré bjuder på sång.

Angela Petré kommer att sjunga ett stycke på ukrainska, berättar hon.

En del av intäkterna från konserten kommer också att gå till Johan Petrés hjälporganisation Operation Aid – för att hjälpa ukrainska flyktingar.

Bakom lördagens operakonsert står Sölje kulturförening.

– Vi vill sprida kulturen vidare på landsbygden, säger Angela.

50 år sedan sist

För Gio blir lördagens diktläsning det första framträdandet på mycket länge.

Hon har inte stått på scen på ungefär 50 år, berättar hon.

Men skådespeleriet har hon i blodet.

Hennes skådespelarkarriär rymmer mycket. Hon har gjort en resa genom den svenska filmhistorien och medverkat i filmer som Vaxdockan och Älskande par.

Gio Petré är en av Sveriges älskade skådespelerskor. På herrgården i Sölje har hon bott sedan 1970-talet. ”Den här herrgården och platsen betyder allt, allt, allt för mig”, säger hon.
Gio Petré är en av Sveriges älskade skådespelerskor. På herrgården i Sölje har hon bott sedan 1970-talet. ”Den här herrgården och platsen betyder allt, allt, allt för mig”, säger hon. Foto: Paulina Haglund

”Betyder allt”

I dag har hon hunnit bli 85 år.

Och herrgården i Sölje har varit Gios hem sedan 1970-talet.

– Att få stanna här på herrgården med barnen och det här huset och djuren har varit så viktigt för mig. Det har varit viktigare än karriären för mig. Du har säkert hört om tragedin med mina barn, säger Gio.

– Den här herrgården och platsen betyder allt, allt, allt för mig, säger hon. Jag har blivit ett med herrgården. Den är full av kärlek, historia och minnen som sitter i väggarna. Huset har en själ. Det pratar med en. Jag har satsat allt på det här huset och det här livet, med närheten till naturen, barn, vänner och musik.

Fotnot: Operakvällen i Söljeladan äger rum nu på lördag.

Artikeltaggar

ArvikaKonserterMikael PersbrandtNöje/KulturOperaSölje herrgårdSommarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.