En domstol i Belgien dömde förra året den iranske diplomaten Assadollah Assadi till 20 års fängelse för terrorism, skriver Morteza Sadeghi.
Säkerhetspolisen rapporterar i sin årsbok att Iran bedriver underrättelseinhämtning och påverkansförsök mot individer i diasporan i Sverige.
Detta lands underrättelseinhämtning har även övergått i konkreta försök att med olika metoder förhindra oppositionell verksamhet, understryker Säkerhetspolisen och tillägger: Hotet från Iran "kräver en samlad nationell ansträngning. Detta säkerhetshot bör prioriteras högre på politisk nivå både hos myndigheter och i näringslivet."
En domstol i Belgien dömde förra året den iranske diplomaten Assadollah Assadi till 20 års fängelse för terrorism och för att ha planerat ett bombattentat mot iranska oppositionens sammankomst i Paris i 2018. Tidigare i år slog en appellationsdomstol i Belgien fast domen mot tre iranska terrorister som Assadi hade rekryterat för attentatet
Så skriver du en debattartikelFN:s Iranrapportör, Javaid Rehman, betonade nyligen inför MR-rådet i Genève att “fundamentala rättsliga och institutionella reformer krävs för att stoppa straffrihet [i Iran]" och tillade: "Det internationella samfundet, inte minst FN:s MR-råd och enskilda medlemsstater, måste stödja kraven på ansvarsutkrävande i Iran, och ytterligare stärka människorättssituationen i landet".
”Sverige måste nu överge sin eftergiftspolitik gentemot regimen i Iran. Prästerskapet förtycker inte bara iranska folket. Det är även ett verkligt hot mot demokratin i Sverige. ”, sade Hossein Pahlwan, som nyligen deltog i en protestaktion och tillade:
”Iranska folket och Sverige har alltså en gemensam fiende. Sverige och EU bör därför erkänna iranska folkets motståndsrörelse som oppositionsledaren Maryam Rajavi leder, som ett demokratiskt alternativ till prästerskapet i Iran och stödja kampen för frihet i Iran.”
Morteza Sadeghi
Människorättsaktivist