Packmopedsveteranen Nikke Ström: ”Det blir svårt att komma undan”

Publicerad:
Nikke Ström verkar ganska säker på att det blir någon form av flakmoppe-fortsättning nästa år. Foto: Privat

Packmopedsturnén är avslutad för sista gången, eller? Får basisten Nikke Ström bestämma kommer flakmoppekulturen att leva vidare även nästa år.

– Vi har redan börjat spåna på en del idéer, säger Nikke Ström.

Basisten Nikke Ström har backat artisterna på Packmopedsturnén sedan 2015 och kallar årets avslutningsturné för ”det bästa året”, i alla för honom.

– Både låtmaterialet och ställena vi spelade på var det här det absolut bästa. Det var flera ställen som var premiär för mig, som jag aldrig spelat på tidigare, säger han och förvånar undertecknad en aning.

– Det var även publikrekord på flera ställen. Bland annat spelade vi på Berget, ett kulturcenter i Degerfors. Det är ju lite hemmaplan för mig, jag är ju härifrån Degerfors-Karlskogatrakten och bor här halva året.

När vi hörs försöker han dock återhämta sig från en förkylning som han drog på sig redan i början av turnén.

– Det var när det där ”tropiska regnvädret” drog in som jag fick den här bonnförkylningen. Inget regnställ i världen kan stå emot det, och det blir ju inte så mycket återhämtning när man är på turné, konstaterar han.

Så värst mycket återhämtning verkar det inte bli nu heller för i dagarna beger han sig ner till Göteborg för en spelning med extrem-psyk- tillika 13-mannabandet URAN GBG på Heden (”nån slags förfest till Way out West”) för att sedan ge sig ut på turné med Nynningen som faktiskt kommer till Karlstad den 14 augusti.

– Jag har mellan 60-70 gig kvar fram till nyår, med olika konstellationer. Fler kan det bli. Det är lika bra att köra på medan man är ung och stark.

– När man spelar glömmer man att man är förkyld eller sjuk, det är den bästa terapin, den bästa medicinen, säger den 71-åriga musikern.

Nikke Ström berättar om mindre incidenter som tappade bakhjul, skurna motorer och mopeder som åkt ner för stup under årets turné.

– Såna saker hör till, det har varit värre under tidigare år. Men när Göran (Samuelsson) åkte i diket och ner för det där stupet tänkte jag: ”Nu går det åt skogen!”.

Det gjorde det ju också på sätt och vis, men inte på något negativt sätt. Både Samuelsson och moped kunde ta sig därifrån efteråt.

När bakhjulet på Nikke Ströms flakmoped åkte av under turnén kunde man rädda situationen genom att hämta ett ”nytt” bakhjul på en moppe som skrotas på grund av skuren motor vid Sillegården kvällen innan.
När bakhjulet på Nikke Ströms flakmoped åkte av under turnén kunde man rädda situationen genom att hämta ett ”nytt” bakhjul på en moppe som skrotas på grund av skuren motor vid Sillegården kvällen innan. Foto: Privat

Avslutningsturné?

Och så var det där med avslutningsturnén. I intervjuer från tidigare i år uttryckte både Nikke Ström och Stefan Sundström att de hade tankar på att ta över Packmopedsturnén om Göran Samuelsson inte ville fortsätta.

– Vi nämnde det oberoende av varandra, vilket var lite lustigt. Packmopedsturnén är viktig tycker jag, det är en kulturgärning att erbjuda musik härute i bushen.

– För det första måste vi komma ihåg att Göran har sagt att det varit sista året nästan efter varje turné. Men även om inte han vill arrangera nästa års turné lär det bli svårt att komma undan nästa år, ”något” lär det bli och jag hoppas att få med Göran i båten, säger han kryptiskt.

Under söndagens avslutningsspelning auktionerades dock de anrika mopederna ut (”för att Göran inte skulle få återfall”), vilket lämnar ett logistiskt frågetecken inför kommande säsong.

– Vi har spånat på ett klimatsmartare tänk i så fall. Elmopeder är ju ett alternativ men det finns ju inte så många laddstationer norr om Karlstad. Det skapar ju andra logistiska problem. Men vi får titta på lösningar i så fall.

Sedan nämner han ett annat alternativ.

– Jag och Totta (Näslund) drev ju egna ställen förr, bland annat ägde vi Havsbadet i Lysekil i tio-tolv år. Vi var så urless på att resa och turnera så vi tänkte: ”Kan inte publiken komma till oss istället?”. Att göra något sådant med Packmopedsturnén skulle kunna vara ett alternativ. Jag åkte exempelvis förbi flera fina folkparker på vägen i år till exempel.

Idéer finns alltså, och som Nikke Ström säger:

– Jag vill, Göran vill, och Stefan är jättetorsk på detta och tycker att: ”Det är så här man ska turnera”. Vi vill hålla liv i den här flakmoppe-kulturen på något sätt.

Artikeltaggar

Göran SamuelssonKarlstadNikke StrömNöje/KulturPackmopedsturnénStefan Sundström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare