"Ett kvitto på vad som flyger” - Mauro Scocco gillar publikmötet

Publicerad:
Mauro Scocco och Tomas Andersson Wij trivs tillsammans och detta blir deras andra gemensamma turné. Nytt för i år är att de backas av ett fullt band. Foto: Jubel

Alsters Herrgård gästas nu på fredag 5 augusti av två ess i den svenska låtskrivar-rockärmen då Mauro Scocco och Tomas Andersson Wij gör ett stopp på sin gemensamma turné.

– Det känns lite speciellt, säger Mauro Scocco.

Var för sig har de bidragit med bedrifter som står sig långt på egen hand och man kan bara tänka sig hur bra det blir när dessa två giganter ställer sig på scen tillsammans.

Mauro Scocco säger att jag ligger bra till när vi hörs över telefon under veckan:

– Det är bara andra intervjun idag så det är lugnt än så länge, säger han med diplomatisk röst.

Han är för tillfället hemma i Stockholm, ”i två dagar”, mellan spelningar och säger sig inte hinna med mycket mer än att tvätta och packa innan det är dags att ge sig ut igen. Men han klagar inte:

– Jag tänker lite som att så länge det funkar så kör jag, alltså, så länge det kommer folk så åker jag ut och spelar helt enkelt.

– Jag avundas inte direkt de som gör debut nu, bruset är så mycket högre. Det är ”här ena året - borta nästa”. Jag har hållit på sen jag var 18 och nu är jag nästan 60, det är otroligt. Jag känner mig ganska nöjd med det!

Samarbetet med Tomas Andersson Wij startade i och med TV-programmet ”Tomas Andersson Wij spelar med...” där namne mötte andra musiker i tillfälliga musikaliska konstellationer. Ett av programmen gästades av Mauro Scocco och Kleerup och alla inblandade tyckte det var så kul att man började snacka om att göra gig ihop.

– Det känns lite speciellt det här formatet. Vi gjorde några spelningar ihop och sen blev det en turné precis innan pandemin 2019. Det känns kul att dela rampljuset med någon annan.

En tydlig hommage till BB. King och Eric Clapton och deras gemensamma skiva Riding with the king. ”Det roliga är att gubbar i min egen ålder kommer fram till mig och bara: Jag vet var ni har tagit idén till den där bilden ifrån! Man behöver inte var FBI-agent direkt för att förstå det” säger Mauro Scocco roat.
En tydlig hommage till BB. King och Eric Clapton och deras gemensamma skiva Riding with the king. ”Det roliga är att gubbar i min egen ålder kommer fram till mig och bara: Jag vet var ni har tagit idén till den där bilden ifrån! Man behöver inte var FBI-agent direkt för att förstå det” säger Mauro Scocco roat. Foto: Jubel

– Tomas har ju sin egen karriär med egna spelningar men det här gör förhoppningsvis att våra respektive fans kan få upp ögonen för något de kanske annars inte lyssnar på, förklarar Mauro Scocco.

Sommarens turné är speciell även i och med att de båda artisterna backas av ett fullt band.

– Vi har steppat upp lite med den här turnén. Innan var det bara jag och Tomas på varsin akustiska gitarr och Lovisa Samuelsson på cello och flygel, inget fel i det, men med ett fullt band ges nya möjligheter och man kan leka lite mer musikaliskt.

Förberedelserna inför turnén beskriver Scocco som korta men intensiva.

– Vi repade bara i tre dagar, hela dagarna från tio på morgonen till tio på kvällen, så vi var helt körda efter det. Men det är ju först när man spelar inför publik som man får något slags kvitto på vad som flyger och vad som inte funkar så vi gör lite justeringar ”along the way”, säger han.

När det kommer till att turnera säger Mauro Scocco att även detta blir roligare av att Tomas Andersson Wij är med.

– Tomas har ju spelat typ överallt så han har haft en väldigt tung beslutsfattande position när det gäller att bestämma vilka ställen vi ska spela på. Han har ju ofta varit där förut och kan säga ”det här kommer du att gilla, de är jättetrevliga”.

Och Värmland är en plats som Mauro Scocco både gillar och har många minnen från. En av de ”sjukaste” upplevelserna tog plats i Karlstad under tiden han fortfarande spelade i Ratata.

– Vi var ute på en mastodontturné som hette ”Rock runt riket” där det var Ratata, Roxette och Eva Dahlgren. Efter en av spelningarna gick vi alla till en nattklubb i Karlstad och där hade de en scen, någon hade uppträtt innan. Så vi gick upp där och spelade, alltså alla tre band på scen samtidigt, och körde nån låt där. Då var det en vakt där som tyckte att det här såg jävligt suspekt ut, så han drog strömmen!

– Man kan säga att det kanske inte var hans bästa beslut! Det möttes av lite blandade känslor från både ägaren och publik, men vi fick ju gå av scen.

Han konstaterar roat:

– Vän av ordning alltså, ”här ska det inte vara några improviserade jävla spelningar på vår nattklubb”, skrattar han.

Det som är tråkigt med turnélivet är ”fortfarande tråkigt” konstaterar Mauro Scocco och menar på att han inte lärt sig älska att sitta i en solvarm van fem timmar om dagen.

– Transporten är en del av det här så vad ska man göra? Det är mycket kul också, man ser många nya platser och träffar nya människor. Även om jag är hemmakär är det bra att komma ut och se Sverige med egna ögon ibland.

Artikeltaggar

Alsters HerrgårdKarlstadMauro ScoccoMusikNöje/KulturTomas Andersson Wij

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare