Ett dåligt val för Centerpartiet

Publicerad:
Det så kallade landsbygdspartiet försöker hålla liv i bilden. Foto: Maja Suslin/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Senaste året har Centerpartiet nästan tynat bort. I vissa opinionsmätningar har väljarstödet nära nog halverats. Med en uppgång för Liberalerna och ett eget fall till fem och en halv procent är Centern på väg att bli ett nytt krisparti i svensk politik.

Centerpartiet behöver både rädda kvar sina kärnväljare och försöka vinna nya över blockgränsen för att inte göra ett allt för dåligt val. En tillbakagång är dock att räkna med.

Tisdagens presentation av vallöften för landsbygden framstår i sammanhanget som ett pliktskyldigt försök att rädda kvar vad som finns kvar av partiets landsbygdsväljare. Partierna till höger har på senare år insett att dessa allt mindre känner igen sig i Annie Lööfs parti.

Löften om pengar till infrastruktur och bredband sådant som kan försvinna i budgetförhandlingar. Krav på polisnärvaro på landsbygden och gamla käpphästar som strandskydd och gårdsförsäljning är dock svårare att sopa under mattan. Relationen med Socialdemokraterna lär dock inte se ut som under den senaste mandatperioden.

Rädslan för att luras av Socialdemokraterna har varit påtaglig för Centerpartiet. Vissa hjärtefrågor, som skogen, urvattnades i en utredning. Annat, som en hyresreform och förändring av strandskyddet, blev det inte mycket av. Isoleringen av Vänsterpartiet har varit ett misslyckande.

Till bland annat Aftonbladet (3/7) har det sipprat ut hur Centerpartiet nu förbereder sig för att bilda en regering tillsammans med Socialdemokraterna efter valet. Partiaktiva verkar stödja den riktningen. Men en sådan omsvängning kommer röra om.

Det är i ljuset av den här utvecklingen som landsbygdspolitiken allt mer ser ut som ett förkläde för en urban socialliberalism. Energikrisen, dieselpriset och miljöbalkens följder har större effekter på landsbygdens näringar och boende än fler laddstolpar och gårdsförsäljning av alkohol.

De löften som skulle ha få betydelse, som mer polisnärvaro eller strandskydd, kommer antagligen inte förverkligas tillsammans med vänsterblockets. Infrastrukturpengar för lokal tågtrafik och vägar lär i hög utsträckning dessutom mest gå till planerna för snabbtåg mellan storstäderna.

Enligt ett internt PM som Aftonbladet (5/7) rapporterat om ligger fokus vid att vinna de väljare från Liberalerna och Moderaterna som vill isolera Sverigedemokraterna och satsa på klimatåtgärder. Det är avsevärt mer i linje med ett rödgrönt regeringssamarbete än fortsatt borgerlig politik.

Centerpartiets affischer i valrörelsen har därtill kokat ned budskapen till floskler om att ”hela landet behövs”, ”för Sveriges bästa” eller att man är emot rasism. Partiet har länge haft en förmåga att formulera plattityder. Men förenat med ett förberedande för att ta ministerposter ges intrycket att partiet försöker lura med sig borgerliga väljare i ännu en kappvändning.

Om Centerpartiet lyckas med att låta Socialdemokraterna regera vidare bäddar man för egna problem. Trenden av tappade landsbygdsröster fortsätter och relationerna vänsterut fördjupas. Riksdagsspärren närmar sig i rasande takt.

Artikeltaggar

AftonbladetAnnie LööfCenterpartietLedareLiberalernaModeraternaSocialdemokraternaSverigeVänsterpartiet

Läs vidare