Det är mycket som står på spel när konsthallen i den gamla kraftstationen i Deje hotas.
Det välbesökta turistmålet fick i vintras ett chockerande besked när Fortum sa upp kontraktet med Forshaga kommun.
Verksamheten vann 2021 Värmlands turismpris och verksamhetsledaren Linn Sönstebö Mossberg utsågs samma år till årets värmlänning.
Varje säsong har de omkring 30 000 besökare.
– Det handlar inte bara om oss och våra jobb här, det handlar om en magnet som är viktig för hela Värmland, säger Linn Sönstebö Mossberg.
Sedan januari har de levt i ovisshet och i princip varit helt utestängda från förhandlingarna.
Kanske sista vernissagen i Deje - ”Vi kommer att leverera!”Det är nu mindre än en månad kvar tills de stänger för säsongen och tvingas städa undan det som under tio år varit ett populärt turistmål.
– Det är vår framtid det handlar om, säger kommunikatören Sandra Bornstedt.
– Med uppsägningen i januari så äventyrades hela 2022, nu har det gått ett helt halvår och vi har fortfarande inte fått se ett kontraktsförslag. Det tänker vi är allvarligt, att de inte har kommit längre, säger Linn Sönstebö Mossberg.
Fortfarande i förhandling
Forshaga kommun och Fortum är fortfarande i förhandling.
Intentionen är att konsthallen ska vara kvar och avsikten är att ett nytt kontrakt ska vara färdigt innan det gamla kontraktet har löpt ut.
Fortum om Gamla kraftstationens ovissa framtid: ”En bra dialog”Men för de på konsthallen är väntan fruktansvärd.
– Det har varit känslomässigt otroligt jobbigt att inte veta om framtiden. Det är inte hälsosamt att jobba under den här pressen som är nu, säger Linn Sönstebö Mossberg.
De kan inte söka kulturstöden för 2023 och framåt, och projekt blir stående i väntan på besked.
Avtalet
Avtalet mellan Forshaga kommun och Fortum sträckte sig till 2033.
När avtalet sades upp var det med anledning av säkerhetsrisker och att avtalet inte var anpassat till den nuvarande verksamheten.
Utredningar har gjorts och åtgärder har vidtagits, men vissa frågor återstår. Vilka dessa frågor är avstår kommunen och Fortum att svara på.
Per Lawén (S), kommunstyrelsens ordförande, skriver i ett mejl: ”Diskussionerna går framåt men det finns fortfarande frågor som kvarstår, både från Fortums sida som ägare av fastigheten och de önskemål som föreningen har.”
Fortum meddelar att de inte kan ge några kommentarer innan deras nästa möte med Forshaga kommun den 16 augusti.
Oviss framtid för Gamla kraftstationen – Fortum har sagt upp hyresavtaletServering av alkohol
En fråga som däremot sticker ut är något som togs upp tre månader efter uppsägningen. Det handlar om servering av alkohol.
– För oss handlar det inte om centiliterna vi säljer, det handlar om kulinariska möjligheter. Det är värmländska producenter som vi är ambassadörer för, säger Linn Sönstebö Mossberg.
Verksamheten har sedan sex år tillbaka haft ett permanent serveringstillstånd.
– Det handlar inte om att vi har en pub och att det blir fylleslag här ute, det handlar om att vi vill fortsätta ge en fantastisk matupplevelse som andas Värmland i både dryck och mat, säger Sandra Bornstedt.
Fortum har en policy som stadgar en nolltolerans av alkohol i sina lokaler.
– Det är ingen punkt som diskuteras, där är vi ganska tydliga. Det får inte förtäras alkohol i Fortums lokaler, säger Katarina Atteryd Eckerwall på Fortum.
Det är inte en ny policy men hon menar att de inte har känt till att verksamheten har serverat alkohol.
– Att Fortum säger att de inte känt till att vi serverar alkohol är inte sant. Fortums platsansvariga har vetat om det från första dag, säger Linn Sönstebö Mossberg.
Fortum inte har ännu besökt konsthallen. Linn och Sandra frågar sig om de ens vet vad det är för verksamhet de bedriver och därmed vad de förhandlar om.
– Nu har vi bjudit in dem. Inte för att föra några diskussioner utan bara för att vi vill att de ska komma hit när vi är öppna och titta på den här platsen som de förhandlar om. Så de förstår värdet på vår verksamhet och att vi är en kulturpärla i Värmland.
”Det är ingen konsthall - det är en kraftstation”På konsthallen är de trots den osäkra framtiden ändå hoppfulla.
– Vi hoppas fortfarande på en lösning och vi har inte gett upp hoppet, men vi börjar bli bekymrade för klockan går, säger Sandra Bornstedt.