Hoppa till huvudinnehållet

Bevara konsthallen Gamla kraftstationen i Deje!

Publicerad:
Insändarskribenten vill ha kvar Gamla kraftstationen i Deje, som hotas av nedläggning efter att Fortum sagt upp hyresavtalet med Forshaga kommun.
Insändarskribenten vill ha kvar Gamla kraftstationen i Deje, som hotas av nedläggning efter att Fortum sagt upp hyresavtalet med Forshaga kommun. Foto: Fredrik Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag har bott i bruksorten Deje i snart 18 år. Jag flyttade hit från Stockholm i oktober 2004 tack vare kärleken. Jag hade aldrig hört talas om Deje innan dess. Jag hade aldrig hört ordet ”bruksort”. Jag hade aldrig hört den sortens värmländsk dialekt som man talar här (och fortfarande kan jag inte tala den).

Efter chockbeskedet – fortsatt ovisst för konsthallen i Deje: ”Klockan går”

Mina barn är födda här, har gått i skolan här. Vi har handlat och bott och betalat skatt i Deje och Forshaga kommun i snart 18 år. Men nu känner jag att vi kanske inte kan bo kvar. Och anledningen är att i Forshaga kommun verkar man över huvud taget inte förstå vad det är som får människor att bo kvar på en ”bruksort” (bruket är ju nedlagt sedan decennier). Jag talar förstås om det uppsagda hyresavtalet och därigenom hotande nedläggningen av Gamla kraftstationen i Deje.

Kultur. För mig är det viktigt, ja, själva livsluften. Det som fått mig att stanna kvar i Deje har – förutom familjen – varit kulturen. Vilken tur att det fanns en teatergrupp här när jag flyttade hit, för mig som levt och andats teater under hela ungdomen. Och att det sedan utvecklades till en konstförening och så småningom en rikskänd konsthall var oväntat men så otroligt kreativt. En inspiration för alla och en så viktig livsnerv för hela området.

Därför vill jag ge min åsikt om varför Gamla kraftstationen i Deje är så viktig för att få en ort som Deje att blomstra.

För det första har Gamla kraftstationen utvecklats till en första arbetsplats för många ungdomar. Att slita i ett fullbelagt sommarcafé eller i en entréförsäljning är stressigt men mycket lärorikt. Många ungdomar har genom kommunen fått jobb där och sin första arbetslivserfarenhet, vilket är väldigt värdefullt. Och det är såklart inte enbart slitigt utan så vitt jag kan förstå, väldigt kul.

En annan aspekt är förstås turismen. Så många människor kommer till Deje enbart för kraftstationens skull, upplever konst, köper fika eller lunch, men handlar kanske också i den lokala butiken, tankar på den lokala macken, och kanske fortsätter vidare till Forshaga för att shoppa ett eller annat, eller campar, badar. Sprider sina pengar i kommunen helt enkelt.

Det tredje argumentet är enligt mig det tyngsta. Det handlar om konst och kultur. Att konsten som hänger i Gamla kraftstationen faktiskt inte bara är tavlor på krokar. Utan att det är tankar, idéer, livsfilosofier, som hänger där på krokarna, det är poesi som kan nå människors hjärtan, och förändra dem. Det är livslust för de livströtta och kämpaglöd för de som kanske levt i utanförskap. Att få möjlighet att uppleva kultur och konst, skön eller provocerande, är något som skänker mening till livet, anser jag.

Dessa är de starkaste argumenten, enligt mig, för att Gamla kraftstationen ska fortleva. Det finns fler, som att lokala hantverkare kan sälja sina produkter här, att föreningen ser till att själva kraftstationsbyggnaden hålls vid liv, att orten Deje inte längre enbart förknippas med nazism och myggor, att lokala konstnärer kan få inspiration för sina alster, att populära artister kommer hit och spelar och framträder, att vi (ja, där är jag själv med) börjat med yoga och qigong för friskvård i trädgården… Och det finns säkert fler. För utan dessa aspekter tror jag att en ort kan dö – om inte bokstavligen – så bildligt.

Jag anser att Gamla kraftstationen betyder oerhört mycket för att få invånare som mig att stanna kvar i, eller flytta till Deje, och detta behöver Forshaga kommun snarast inse värdet av.

Elin Bolin, Deje

Artikeltaggar

DejeForshaga kommunFortumGamla KraftstationenInsändare