Säffle kommun tiger om avstängd vårdanställd: ”Vi har inte fattat några beslut än”

Publicerad:
Säffle kommun hoppas ha missförhållanderapporten färdig i slutet på veckan. Foto: Håkan Strandman

Säffle kommun håller fortfarande en anställd inom den kommunala vården avstängd. Den första utredningen bedöms bli klar mot slutet av veckan.

Därefter ska man ta ställning till om personen ska sägas upp.

– Vi har inte fattat några beslut, säger Marie Edling, avdelningschef funktionshinderomsorg.

NWT har tidigare berättat om den vårdanställda i Säffle kommun som har stängts av med lön i väntan på att utredningen mot denne ska bli klar.

I slutet av förra veckan uppdagades det att den vårdanställda hade brustit i sitt bemötande mot en brukare och en lex Sarah-anmälan upprättades.

– Det handlar inte om att någon har varit utan stöd utan hur man har agerat, sade Marie Edling, avdelningschef funktionshinderomsorg, till NWT tidigare i veckan.

Det är locket på från kommunens sida och varken socialförvaltningen eller personalavdelning vill berätta vad den anställda misstänks ha gjort.

Socialförvaltningen hoppas bli färdig med missförhållanderapporten i slutet av veckan.

Säffle kommun stänger av vårdanställd: ”Håller på att utreda händelsen”

– Det kan leda till att man inte får jobba kvar men det kan likväl bli att att man får jobba kvar. Det får personalärendedelen visa och hur allvarlig missförhållanderapporten blir. Vi har inte fattat några beslut i något av fallen än, säger Marie Edling, avdelningschef funktionshinderomsorg.

Anette Sörensen är biträdande HR-chef i kommunen och berättar hur processen går till.

– Om det händer något så avvaktar vi den utredningen som socialförvaltningen gör. Utifrån den utredningen så har vi en dialog och sen fattar man ett gemensamt beslut vad som kommer hända rent arbetsrättsligt.

– Man behöver tid för att göra utredningar och då kan man göra avstängningar med lön. Är personen också medlem i facket så ska de givetvis informeras. Ibland informerar vi facket oavsett eftersom vi har en bra samverkansdialog.

NWT har varit i kontakt med Kommunal som uppger att de inte är involverade i ärendet. Fackförbundet vill däremot inte uppge varför.

Artikeltaggar

Lex SarahSäffleSäffle kommunSocialförvaltningenVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare