Med enighet kommer handlingskraft

Ledare | Val 2022
PUBLICERAD:
Enighet kontra oenighet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Valrörelsen kommer igång. Moderaterna börjar nu sätta upp sina affischer i offentliga rum. Valkampanjens första etapp inleddes i början av veckan och partiet presenterade då under en pressträff några av de budskap som kommer ligga i fokus under valrörelsen.

Moderaterna fokuserar på sådant som många väljare inser är grundläggande samhällsproblem idag. Sådant som kriminalitet, ekonomi och energi. Men det räcker inte att bara peka på problemen utan det behövs också en vilja och förmåga att göra något åt dem.

Det handlar om systemproblem som inte går att vänta ut. Socialdemokraternas åtta år vid makten har i stora mått präglats av osäkerhet och en oförmåga att samla sitt regeringsunderlag. All energi har lagts på att medla mellan partier som på olika sätt blockerar politik och gör det svårt att få någonting gjort.

Trots olika ideologiska utgångspunkter finns det till höger en förståelse för behovet av politisk handlingskraft. Sakpolitiskt har man hittat svar som kan ena en majoritet. De interna striderna inom den rödgröna regeringen och den vänsterkoalition av partier som är dess parlamentariska stöd har i kontrast resulterat i flera kriser. Systemfelen har under tiden förvärrats, skjutningarna fortsatt, ekonomin stagnerat och kärnkraftverk stängts ned.

I riksdagsvalet väljer man det parti som man tror på kan leda Sverige i rätt riktning. I vänsterblocket råder det osäkerhet kring viktiga frågor. Motsättningarna i sakpolitiken är stora och partierna har visat sig högst villiga att fälla sitt eget alternativ till statsminister. Misstroende och avhopp har präglat de rödgröna åren.

När Socialdemokraterna nu låtsas ändra delar av sin energi- och kriminalpolitik för att hindra väljarflykt är det viktigt att hålla de gångna åren i minnet. Mycket har sagts men lite har gjorts. Löften som utlovats har glömts bort eller brutits under dramatiska former. En överenskommelse är kanske inte mycket värt i slutändan.

Det är dock en naturlig följd av de grundläggande förutsättningarna. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet har i stora frågor diametralt olika ståndpunkter.

Om Ulf Kristerssons regeringsalternativ vinner valet är det detta som blir den stora uppgiften. Mycket har sagts om vad som behövs göras. Men det är en annan sak att förverkliga den föreslagna politiken.

Förutsättningarna är goda. Socialdemokraterna har slut på idéer, alla stenar har sedan länge vänts. Samtidigt har regeringsunderlaget sällan varit så oenigt. Miljöpartiet och Vänsterpartiet radikaliseras i sina politiska krav. Centerpartiet kämpar för att inte glömmas bort. Vad som händer när dessa ska komma överens är numera tydligt.

Motstridiga löften från partierna har resulterat i att många politiska förslag kastats i papperskorgen. Det är inte bara slöseri med utredningsresurser. Utan har även resulterat i att viktiga samhällsproblem stått obesvarade. Oppositionen är i dagens läge ett säkrare alternativ om man önskar att något blir gjort.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.