Behöver man vara IT-ingenjör för att betala räkningar?

Insändare
PUBLICERAD:
”I dag betalar vi (!) för att göra bankpersonalens arbete vid våra datorer”, skriver insändarskribenten.
Foto: Henrik Montgomery/TT
För inte alltför länge sedan behövde man inte vara IT-ingenjör för att betala räkningar. Posten fanns kvar och skulle man skicka iväg ett brev så hängde sig aldrig postlådan eller blev smittad av något virus. Gick man till banken så fick man hjälp av fysiska människor. Det kallades för service.

Man behövde inte en massa abonnemang och appar. I dag betalar vi (!) för att göra bankpersonalens arbete vid våra datorer.

Den moderna människans historia på jorden är cirka tvåhundratusen år. De första människorna levde i södra Afrika, det som i dag benämns som Kalahariöknen. De hade antagligen samma drömmar som oss men det fanns ingen TV och inga skvallertidningar som kunde inspirera till verklighetsflykt. Pengar hade ingen uppfunnit ännu så materiell rikedom var ett okänt begrepp.

Unga män fantiserade inte om att bli rika och unga kvinnor hade inget intresse utav att bli kändisar. I stället hoppades kanske en ung man på att få bli ensam med hövdingens vackra dotter borta i grannbyn?

"Om bara gubben kunde slappna av och ge sin dotter lite frihet!"

Tänker han.

Den unga hövdingadottern kanske fantiserade om den unga mannen borta i grannbyn som var så bra på att finna vatten ute i öknen.

"Om han bara kunde fatta mod och komma förbi och hälsa någon gång!"

Men nästa månvarv så ska pappan ut på en lång samlar- och jakttur! Då kanske den unga mannen vågar hälsa på och ta kontakt.

Det sägs att ingen annanstans i världen så framstår stjärnorna på natthimlen så klart som i Namibias öken. Under dessa lysande stjärnor levde våra förfäder för hundratusentals år sedan. Kanske dyker den unga mannen upp hos hövdingadottern en natt och tar henne med sig ut på en promenad i öknen? Kanske sitter de på en sanddyn under vintergatans mäktiga båge och låter stjärnorna lysa upp deras bara ben. De tittar upp mot stjärnorna och försöker förstå vad de ser. Hör de kanske bruset bakom oändligheten och kommer de någonsin att få ett svar?

Kommer vi någonsin att få ett svar?

Tvåhundratusen år senare sitter jag i en lägenhet i ett avlägset land på gränsen till Nordpolen. I skenet vid min bildskärm försöker jag förstå vad jag ser. Finns det något bakom bruset på min hårddisk?

Går det att förstå sig på den nya tekniken? Kommer jag någonsin att få ett svar?

P Ferm

Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.