SVT sprider rysk propaganda

Ledare | Ukrainakriget
PUBLICERAD:
Rysk soldat vaktar i staden Kherson.
Foto: AP
Under ett porträtt av Vladimir Putin svär ukrainare trohet till Ryssland och gråter av glädje över sina nya ryska medborgarskap. Det låter som något Russia Today hade kunnat publicera, men är i själva verket ett inslag i SVT:s Rapport (28/7).

Det var när kvällsnyheterna skulle rapportera om den pågående ukrainska motoffensiven mot staden Kherson i södra Ukraina som filmklippet sändes. Till tonerna av den ryska nationalsången ses boende i den ockuperade staden få ryska medborgarskap. En äldre kvinna som precis fått sitt nya pass utbrister: ”Jag älskar Ryssland. Leve Ryssland!”.

Det är svårt att dra någon annan slutsats från filmen än att de ryska ockupanterna skulle välkomnas av den ukrainska befolkningen. Det ser inte bättre ut än att SVT har sänt ren propaganda. Visserligen rapporteras därefter om ryska bombningar mot Kiev, där en överlevare som förlorat sina anhöriga intervjuas. Men i bästa fall ger inslaget intrycket att båda sidors perspektiv skulle vara befogade.

Inslaget verkar vara hämtat från nyhetsbyrån Reuters (27/7). Där kommer dock även en talesperson från det ukrainska utrikesdepartementet till tals. Han förklarar att utfärdandet av ryska pass är första steget inför en ”folkomröstning” för att legitimera annekteringen av södra Ukraina. Han påpekar även att mycket få personer har ansökt, och att ockupanterna kräver ryska pass av den som söker humanitär hjälp. Inget av detta framkom i Rapport.

Om SVT vill ha nyanserad bevakning av läget i södra Ukraina kunde man istället ha rapporterat om Human Rights Watchs rapport (22/7) om omfattande krigsbrott, bland annat tortyr av fängslade civila. Eller att ockupationsmakten nu infört tvångsarbete för civila – även det ett krigsbrott.

Det är inte första gången som SVT i sin rapportering publicerar utsagor från den ryska regimen jämte kommentarer från Ukraina. I vanliga fall skall journalistiken vara allsidig. Men det håller inte i en krigssituation där en sida aktivt sprider desinformation. Då måste rapporteringen hålla högre nivå. Och om det är för svårt att rapportera fritt från rysk sida vore det bättre att inte rapportera alls.

Tyvärr kan denna kålsuparinställning även drabba oss i Sverige. Vd Hanna Stjärne har kritiserat att SVT under höjd beredskap och krig skall lyda under regeringen som en del av totalförsvaret (Sveriges Radio 8/1). Hon säger att hon så långt som möjligt kommer hävda sitt oberoende också i krig.

Den uppfattningen är hon inte ensam om. Erik Fichtelius, tidigare nyhetschef på SR och vd för UR, har också kritiserat lydnadskravet och menar att konsekvensneutralitet alltid skall vara ledstjärnan (Kvartal 11/3). Alltså att journalister inte skall ta hänsyn till vad de politiska följderna kan bli av sin rapportering. En rimlig hållning i fred men knappast självklart i krig.

Att SVT så beredvilligt för vidare pro-ryska budskap, trots att andra källor finns fritt tillgängliga, är oroväckande. Om källkritiken brister så när inget direkt hot mot Sverige föreligger, hur väl kommer den hålla i en faktisk kris eller rent av i en krigssituation?

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.