NWT:s travexpert får mothugg: ”Kallblod startade travsporten”

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Hästar är levande djur och ett travlopp handlar inte bara om att sätta en snabb tid”, skriver en av insändarskribenterna. Genrebild.
Foto: Maja Suslin / TT
Två insändarskribenter tycker till om travexperten Oliver Johanssons krönika om kallblod.

Travsportens styrka ligger i en världsunik bred folklig förankring

I en krönika till V75 på Bollnäs ondgör sig tipsexperten Oliver Johansson över att kallbloden får vara med. Angivna skäl är bland annat att favoriterna alltid vinner och att de springer långsamt. Det är sannolikt hopplöst att ändra Johanssons inställning men lite roligt var det ju att en 33-oddsare vann aktuellt kallblodslopp och lade grunden till över 12 miljoner kronor i utdelning. Vad gäller farten så innebär väl Johanssons argument i vidare mening att damfotboll är outhärdligt, att Kajsa Bergqvists världsrekord i höjd är blaha då hon inte hoppar lika högt som Patrik Sjöberg och så vidare. Nu kanske Johansson tycker precis detta och trots sin ungdom är en reaktionär person?

Det tråkiga för mig som arbetat med travsporten i över 40 år, och många med mig, är att NWT som alltid varit en kraftfull och engagerad tillskyndare av hela travsporten nu riskerar att falla till den pinsamma nivå som Johansson ger uttryck för. Antar att Johanssons inlägg är hans egna och inte tidningens men det drabbar likväl NWT. De stolta traditioner som värmländska travskribenter, som Perman och Tvåan, stod för släpas nu i smutsen av Johansson. Den svenska travsportens styrka ligger i en världsunik bred folklig förankring där elit och bredd, varmt och kallt, tillsammans har skapat en enastående framgångssaga. Och det gäller i högsta grad såväl sport som spel!

Som om det inte vore nog döms också Dannerotravet med flera ut som tråkiga banor som uppenbarligen skall hållas undan från de viktiga tävlingsdagarna.

Enda trösten med den eländiga texten är att den faller på hälleberget. Om Johansson verkligen är travintresserad kommer han förhoppningsvis att få nya insikter med åren.

Johan Abenius

Ordförande i Sleipner Värmland/Dalsland och engagerad travvän

***

Kallblod var de som startade travsporten

Satte nästan kaffet i fel strupe när jag läste NWT:s travexperts krönika 30 augusti. "Trav handlar för mig om racing" - så inkompetent uttalade är skrämmande från en som påstår sig vara expert på trav. Hästar är levande djur och ett travlopp handlar inte bara om att sätta en snabb tid. Det handlar om sport - att Oliver inte är intresserad av kallblod som var de som startade travsporten? Tänk på alla de människor, djurvänner, som jobbar med sitt kallblod, deras ögonsten. Varför ska inte de få chansen att tävla i V75? Uttalandet visar att du inte har kunskap om travsporten. Söker du racing så tycker jag att du ska gå över till rallycross eller liknande. För någon sport där det handlar om djur hör inte du hemma som expert.

Travälskare inte racingfans

***

SVAR DIREKT: ”Jag respekterar era åsikter”

Jag vet att travet är brett och att många människor har ett starkt tycke för kallbloden och dess inflytande på svensk travsport. Det har jag full respekt för.

Men jag har min åsikt medan andra har sin.

Jag respekterar era åsikter och hoppas någonstans att ni kan likaså respektera min.

Ha en trevlig dag.

Oliver Johansson

NWT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.