Fick fängelse för barnvåldtäkt – direkt misstänkt för nya brott

Publicerad:
Den 30-årige värmlänningen satt på Skogomeanstalten i Göteborg som specialiserat sig på sexbrottsdömda män. Det dröjde inte ens ett år innan han misstänks ha begått nya sexbrott mot barn. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den 30-årige värmlänningen satt på Skogomeanstalten, dömd för för barnvåldtäkt och våldtäkt.

När han kom ut misstänktes han snart för nya sexbrott mot barn.

Och nu har han häktats för ytterligare ett.

I mars 2019 dömdes den nu 30-årige värmlänningen till tre år och tre månaders fängelse för våldtäkt mot barn, våldtäkt och kränkande fotografering.

Mannen hade bland annat försökt locka till sig unga kvinnor och flickor med löften om att de skulle få testa underkläder för ett känt företag.

Kläder som de sedan skulle få behålla tillsammans med ett arvode på 5 000 kronor.

Den 30-årige värmlänningen är nu häktad misstänkt för våldtäkt mot barn. Han är också misstänkt för sexbrott mot ett annat barn, ett brott som ska ha begåtts i vintras.
Den 30-årige värmlänningen är nu häktad misstänkt för våldtäkt mot barn. Han är också misstänkt för sexbrott mot ett annat barn, ett brott som ska ha begåtts i vintras. Foto: Johan Nilsson/TT

Men allt var påhittat och han dömdes för att ha våldtagit en tonårig flicka, en kvinna och dessutom för att ha filmat när han hade samlag med en kvinna.

Nya misstankar

I juni 2019 började han avtjäna sitt straff på Skogomeanstalten utanför Göteborg.

Anstalten är den största i Sverige för sexualbrottsdömda män och de intagna behandlas bland annat av psykolog under sin tid i fängelset.

I februari 2021 frigavs han efter att ha suttit två tredjedelar av sitt straff och räknat bort tiden i häktet.

Men kring midsommar i år greps han igen.

Nu var han misstänkt för att ha utnyttjat ett barn för sexuell posering och för att ha träffat ett barn i sexuellt syfte.

De brotten ska ha skett i början och slutet av januari i år alltså mindre än ett år efter att han släppts från Skogome, visar handlingar NWT tagit del av.

Värmlands tingsrätt har nu häktat den 30-årige mannen misstänkt för våldtäkt mot barn. Mannen förnekar brott.
Värmlands tingsrätt har nu häktat den 30-årige mannen misstänkt för våldtäkt mot barn. Mannen förnekar brott. Foto: Anna Hultkrantz

Han satt anhållen, men begärdes inte häktad utan släpptes efter förhör.

Bara en månad senare fick polisen in en ny anmälan mot honom.

Misstänkt igen

Den här gången misstänktes han för att ha våldtagit ett barn under 15 år vid två tillfällen, varav en gång på ett hotell.

De brotten ska ha skett i början av juli, bara ett par veckor efter att han suttit anhållen misstänkt för liknande brott.

På måndagen häktades han misstänkt för de två barnvåldtäkterna i Karlstad.

Den som döms för våldtäkt mot barn kan få mellan två och fyra års fängelse.

Brottsrubriceringen i sig är häktningsgrundande.

Men åklagaren Niclas Wargren har också begärt 30-åringen häktad på så kallad recidivfara; att det finns risk för fortsatt brottslighet:

– Ja, det finns klara argument för att man kan påstå en sådan risk och han blev också häktad på den grunden.

Den 30-årige mannen förnekar brott.

Lockade flickor med underkläder – nu är han häktad för våldtäkter"Skulle bli förvånad om vi hittat alla“Tidigare dömd för sexbrott misstänks ha våldtagit barn på hotell
Mannen misstänks ha våldtagit ett barn under 15 år på hotell. Genrebild.
Mannen misstänks ha våldtagit ett barn under 15 år på hotell. Genrebild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Artikeltaggar

Brott & blåljusHäktningarKarlstadNiclas Wargrenutnyttjande av barn för sexuell poseringVåldtäkt mot barnVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare