Ex-politiker utnyttjar ett system som inte borde finnas

Insändare
PUBLICERAD:
”Hur kan man som ex-politiker år efter år få ta emot ersättning från staten”, undrar en av insändarskribenterna.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Två insändarskribenter tycker till om att flera värmländska ex-politiker har fått miljonbelopp från riksdagen trots att de inte har gått i pension.

Ex-politiker utnyttjar ett system som inte borde finnas

Hur kan man som ex-politiker år efter år få ta emot ersättning från staten? De om någon borde väl kunna skaffa sig nytt jobb eller är det så illa att de inte är kompetenta och platsar in någon annanstans?

Nej, här ser man hur de utnyttjar ett system som inte borde finnas. Max ett år efter avgång borde inkomstgarantin gälla och sen borde pengarna dras in och de får klara sig på egen hand precis som alla vi andra.

Kent Pedersen

***

Bedrövligt att ex-politiker har fått miljonbelopp

Jag läste i NWT om ex-politiker från S, M, och KD i Värmland som erhåller ersättning från riksdagen långt efter att de avslutat sina uppdrag. Det är för bedrövligt med ett sådant system som egentligen handlar om ett tillfälligt omställningsstöd. En av dessa, Dan Kihlström (KD) säger att han var aktiv i början och sökte jobb men att detta har klingat av. Hur många andra arbetssökande kan göra så? Då gäller det att söka tio jobb i månaden, annars blir det ingen ersättning. Kihlström har erhållit 5 miljoner kronor sedan han lämnade riksdagen 2010. Dessutom har politikerna haft uppdrag utöver den här generösa ersättningen som genererat stora inkomster. Tänk om de här pengarna gick till något annat än till giriga ex-politiker, till exempel till pensioner för "vanligt folk". Är det konstigt att det finns ett politikerförakt?

Håkan

Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.