Krafttag mot hedersförtrycket

Debatt | Val 2022
PUBLICERAD:
Den socialdemokratiska regeringen blundar för verkligheten. Det är ett svek mot de upp till 240 000 barn och unga som lever under hedersförtryck, skriver Gulan Avci (bilden), Juno Blom och Robert Hannah.
Foto: Jessica Gow/TT
Det behövs en ny regering, en liberal och borgerlig regering som vågar ta ett helhetsgrepp i kampen mot hedersförtrycket, skriver Gulan Avci, Juno Blom och Robert Hannah.

Det hedersrelaterade förtrycket drabbar tiotusentals varje år. Det handlar om rätten att äga sitt liv och bestämma över sin kropp. S-regeringen verkar ha gett upp och accepterat att hederskulturen blivit en del av Sverige. Liberalerna tänker aldrig ge upp kampen för varje människas frihet.

Sedan Polisen 2019 införde en markering för hedersbrott har anmälningarna i den kategorin ökat explosionsartat. Enligt en rapport från riksdagens utredningstjänst har det inkommit över 6 000 anmälningar. I Stockholm har orosanmälningar till socialtjänsten kopplat till hederskultur ökat med 60 procent.

De flesta unga flickor och pojkar lider dock i det tysta. Utan att få välja vänner eller partner, klä sig hur man vill eller med risk för att könsstympas. Att stoppa hederskulturen är en frihetsfråga.

Liberalerna tog initiativ till en särskild lag mot hedersförtryck, som nu blir verklighet. När vi började lyfta hedersfrågan i början av 00-talet, kallades vi rasister. I dag är tongångarna annorlunda men avsaknaden av reformer kvarstår. Många myndigheter saknar kunskap om hederskulturen, vilket gör att varningssignaler inte upptäcks. Den socialdemokratiska regeringen blundar för verkligheten. Det är ett svek mot de upp till 240 000 barn och unga som lever under hedersförtryck.

Hedersförtrycket och klankulturen ingår i en bredare politisk rörelse som Liberalerna kallar separatister. De vill, tillsammans med gängkriminella och islamister, splittra vårt land, sätta svensk jämställdhet på undantag och skapa andra levnadsvillkor för framför allt flickor och kvinnor. En sådan utveckling kommer vi liberaler aldrig att acceptera.

Det behövs en ny regering, en liberal och borgerlig regering som vågar ta ett helhetsgrepp i kampen mot hedersförtrycket.

Läkare som utför så kallade oskuldskontroller, eller t o m oskuldsoperationer baserat på villfarelsen att mödomshinnan kan “återställas” ska inte bara mista sin legitimation. Det ska också vara straffbart att erbjuda sådana kontroller och ingrepp.

Vi vill förbjuda att föräldrar skickar sina barn på bestraffningsresor; tas till föräldrars hemländer som straff för hur de lever. Allt från att ha en pojkvän till att komma ut som homosexuell ska vara deras val, inte föräldrarnas.

Fadime Sahindal mördades av sin far för att hon vägrade underkasta sig familjens krav på att gifta sig med sin kusin i Turkiet. Hon ville utbilda sig, arbeta, tjäna sina egna pengar och fatta sina egna beslut för sin framtid. Precis som alla andra unga tjejer i Sverige. För det fick hon betala det högsta priset.

Kusinäktenskap används som ett sätt att kontrollera unga kvinnor och låsa fast deras liv i klankulturen. Det är dags att förbjuda kusinäktenskap.

2006 skrev dåvarande riksdagsledamoten Nyamko Sabuni boken Flickorna vi sviker. Tyvärr har Socialdemokraterna fortsatt svika dem. Liberalerna är beredda att en gång för alla krossa hederskulturen. Men då måste en handlingskraftig regering inta Rosenbad och aldrig ducka för en av vår tids viktigaste frihetsfrågor.

Gulan Avci

Jämställdhetspolitisk talesperson

Juno Blom

Talesperson i barnrättsfrågor

Robert Hannah

Integrationspolitisk talesperson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.