I boken Kära Selma samlas tacktal från en lång rad kända författare, som alla förärats Selma Lagerlöfs litteraturpris.
– De är fantastiska och väldigt olikartade, sammanfattar förläggaren Bengt Berg.
Men några namn fattas.
Tänk dig att du just fått beskedet att du ska få ett stort, litterärt pris i en författargigants namn. Glädjen och äran är stor och en rejäl summa pengar väntar därtill. Nu förväntas du bara hålla ett tal också, som dessutom ska skrivas ned, skickas in och även tryckas för allmän läsning.
Nog kan man förstå om även en etablerad författare skälver till en smula i detta läge?
Men nästan alla mottagare av Selma Lagerlöfs litteraturpris har lyckats med uppgiften.
– Det känns att de verkligen lagt ner sin själ och sin möda för att skriva så bra texter som möjligt, säger Bengt Berg, som skrivit förordet till den nya boken och ger ut den på sitt förlag Heidruns.
Samlade tacktal
Boken ”Kära Selma!” samlar pristagarnas tacktal, från starten 1984 och framåt.
– Nästan till nu, säger Bengt Berg, för den senaste i raden, 2022 års pristagare, Inger Edelfeldt, har ju inte hunnit hålla sitt tal ännu.
Hon får ta emot sitt pris lördagen den 6 augusti, när Kulturveckan i Sunne går in på sin storstilade finalhelg.
Några hoppade över talet
Inte riktigt alla andra pristagare heller är med i boken. Några namn fattas.
– Det beror på att de höll inga tal! förklarar Bengt Berg.
Därför får vi inte veta exempelvis vad Astrid Lindgren tänkte om Selma Lagerlöfs författarskap eller om hon månne inspirerats av Selmas berättar-sfär till sin egen rika sagovärld.
Men måste pristagaren inte hålla tal?
– Det är ju inget tvång, men det förväntas ju det egentligen, säger Bengt Berg. Det är ju så intressant när man får kunskap om en författares ingång till Selma Lagerlöf och det kan vara på så väldigt olika sätt.
Talet som var en bild
Det som kanske är mest olikt kom 2010.
Alla pristagare ombeds skicka in sina tal i förväg och man kan gissa förvåningen - men kanske också förtjusningen - när brevet från illustratören och författaren Jan Lööf dök upp. Han skickade in – en teckning. Den finns med i boken och föreställer Selma Lagerlöf, HC Andersen, Tove Jansson och Astrid Lindgren.
Norén tackade – men kom inte
2017 blev det också lite annorlunda:
– Lars Norén kom inte till prisutdelningen, men skickade ett tal i alla fall. Det var någon som representerade Bonniers förlag som läste upp det, berättar Bengt Berg.
Både det talet och det som 2021 års pristagare Niklas Rådström höll från sitt hem i Stockholm, via skärm, finns med i boken.
”Intressanta skärvor”
Bland övriga pristagare kan nämnas Sara Lidman, Lars Andersson, Göran Tunström, Kerstin Ekman, Per Olov Enquist, Kristina Lugn, Torgny Lindgren, PC Jersild, Barbro Lindgren, Klas Östergren, Lotta Lotass och Sara Stridsberg.
Boken ger en bred samling perspektiv på författarnas relationer till Selma Lagerlöf och även ”intressanta skärvor” av deras egna författarskap, tycker Bengt Berg, som haft förmånen att få höra flera av talen live.
– Det är väldigt roligt att få dem presenterade av författarna själva. Det ger en extra dimension.
Galjonsfigur i Fryken
En extra dimension ger också omslagsbilden. Sunnebördige konstnären Tage Åsén har i sin bild flyttat in flera ”Selmor” i olika åldrar – och en av dem bär på en modern Ica-kasse.
– Den är ju ett rejält stilbrott, konstaterar Bengt Berg förtjust och tycker att det kan ses som en hint om att Selma Lagerlöf är aktuell även i nutiden, men också om att hennes böcker borde finnas på både Ica och Coop.
– Hon är verkligen en levande kraft. Det är en tillgång för oss i Värmland att vi har en sådan galjonsfigur i Fryken!