Hoppa till huvudinnehållet

"Riders” att minnas – artistbokaren om de mest udda: ”Ville till skroten”

Publicerad:
Fredrick Berntsson är programansvarig för Arvika hamnfest. Han är i mycket kontakt med artisterna och berättar om kravlistorna de kommer med inför spelning.
Fredrick Berntsson är programansvarig för Arvika hamnfest. Han är i mycket kontakt med artisterna och berättar om kravlistorna de kommer med inför spelning. Foto: Anton Eriksson

Snart intar musikerna Arvika med en varsin lista önskemål för arrangören att lösa inför spelningen.

Mångårige artistbokaren Fredrick Berntsson berättar om en typisk ”rider” – och några desto mer ovanliga.

Till exempel en svensk artist som laddade upp inför Arvika-giget på en gunghäst.

Hamnfesten med flera namnkunniga bokningar närmar sig.

För att artisterna ska kunna prestera på topp har de med sig en uppstyltad lista med önskemål som ska finnas på plats i logen.

Det skulle till exempel kunna vara ett par paket tranbärsjuice, groddar och ett backgammon-bräde.

– Det blir som traditioner där artisten alltid vill ha sitt på ett visst sätt. Innan det är dags att gå upp på scen gäller det att sätta en stämning. Som arrangör är det ett sätt att få artisten att känna sig trygg och det är viktigt att uppnå de kraven som den ställer. Jag tror att den gör ett bättre jobb då. Sen får det ju inte bli helt galet... Banden som är på väg uppåt brukar ofta kunna ställa lite konstigare krav än de redan etablerade.

”Vill läsa lokaltidningen”

Det säger Fredrick Berntsson, mångårig artistbokare för såväl Arvikafestivalen som hamnfesten och därför helt rätt person att prata med i sammanhanget.

– Många artister vill bli överraskade med något från närområdet. De vill läsa lokaltidningen, lyssna på musik från trakten eller prova lokala brygder från mikrobryggerier eller vinproducenter. Ofta vill de prata lite om stället de är på i mellansnacket och då är det ju bra med lite lokal förankring.

Han minns några utstickande exempel från när det begav sig på Arvikafestivalen.

– Flera utländska band ville ha sitt godis färgsorterat i olika skålar. De ville väl testa hur långt de kunde gå mot arrangören. Ett roligt spel för att se om vi löste deras önskemål.

Letade instrument på skroten

Fredrick Berntsson kommer in på Einstürzende Neubauten som spelade på Arvika -93.

– De skulle ha tofu, och det visste man ju knappt vad det var på den tiden. Det har varit en del underliga matbeställningar.

Samma tyska band, än idag aktivt, använder sig bland annat av egengjorda instrument i sitt musikskapande.

– Deras tekniker ville ut till skroten, som låg i hamnen på den tiden. Min pappa jobbade med ventilationssystem så dit var vi också för att hämta lite plåt de hade under uppträdandet sen.

Mindre sprit – mer träning

För att återgå till mer närtid har både Molly Sandén och Veronica Maggio velat aktivera sig till sjöss inför deras respektive uppträdanden.

– De båda tog vi till Arvika kanotcenter. Sen kan det finnas de som behöver en massage eller till kiropraktorn. Där har vi bra kontakter och det kan ju hända att någon, ofta rocktrummisar som spelar fysisk musik, måste få akuthjälp för ryggen. Det uppstår situationer som snabbt behöver lösas, säger Fredrick Berntsson.

Veronica Maggio laddade upp inför en av sina spelningar i Arvika med en kanottur på Glafsfjorden.
Veronica Maggio laddade upp inför en av sina spelningar i Arvika med en kanottur på Glafsfjorden. Foto: Christine Olsson/TT

Han påminner också om Miriam Bryants uppladdning på Hälsokompaniet häromåret och ser det som att hon är en del av en trend.

– De senaste åren har det blivit allt mindre av sprit och ohälsosam mat, artisterna vill hellre ha ett gympass med en personlig tränare innan spelning. Det märks tydligt på hamnfesten, många vill träna.

Stora sällskap att servera

Någon rider som sticker ut bland årets line-up?

– Nej, det tycker jag inte. Det handlar mycket om transport. Någon ska på bröllop dagen efter och behöver iväg. Sen kommer Uggla, Stenström och The Ark med ett sällskap på omkring 20 personer var som alla ska ha mat. Det blir en rejäl servering och tänk dig alla allerginoteringar till det... Annars är det inte så mycket som sticker ut med vad de ska ha i logen.

Rapparen Petter har kommit med något udda önskemål för att hålla sig på tå inför spelningarna i Arvika genom åren.
Rapparen Petter har kommit med något udda önskemål för att hålla sig på tå inför spelningarna i Arvika genom åren. Foto: Stina Stjernkvist/TT

För att ta ett hamnfest-aktuellt namn: En sån som Magnus Uggla?

– Han är ganska gammal i gemet. Kommer sent innan gig, hänger inte kvar så länge efteråt och drar till hotellet med egen transport. I sina krav är han väldigt vanlig och inte svårare än någon annan.

Annat är det när Petter, som gästat för både festival och hamnfest, intar Arvika.

– Jag har bokat honom många gånger och han begärde alltid leksaker till logen...

... han hade barnen med sig?

– Nej, han och hans team ville ha något roligt, ett litet ”kinderägg”, att komma till. Det kunde vara något att bygga upp medan de väntade och hade tråkigt i logen. Ett år ställde vi dit en gunghäst.

Årets upplaga av Arvika hamnfest pågår mellan torsdag och lördag. Arvika Nyheter bevakar och ger dig det senaste från festligheterna.

Fredrick Berntsson berättar:

Så kan en typisk rider se ut

• Vatten: ”Mycket vatten. Stilla, på flaska, som kan tas med på scen. Helst rumstempererad, inte för kall.”

• Handdukar: ”I olika storlekar, något de även vill ha med på scen för att torka av instrument.”

• Mat: ”Givetvis. De stora artisterna kommer direkt till Arvika med sin ”nightliner” på morgonen dagen för spelningen. De och deras sällskap serveras frukost, lunch och middag. I logen kan de ha specifika önskemål om dryck och snacks. Nattamat efter spelningen, ofta smörgåsar eller pizza. Vattenkokare och té är populärt.”

• Övrigt: ”Strykjärn. Spegel. En gång ville någon ha nya strumpor efter spelning.”

Artikeltaggar

ArvikaArvika HamnfestFredrick BerntssonMagnus UgglaMolly SandénMusikThomas StenströmVeronica Maggio

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.