Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk skräll ordnade jätteutdelning på V75

Publicerad:
Efter ett smyglopp kunde Missing Tooma speeda till seger i V75-7 tillsammans med Mats E Djuse. Tränar gör Paw Mahony.
Efter ett smyglopp kunde Missing Tooma speeda till seger i V75-7 tillsammans med Mats E Djuse. Tränar gör Paw Mahony. Foto: Maria Holmén/TR Bild

I påskas skrällde Paw Mahony på V75 med R.K.Queen.

Under lördagen överraskade han spelarna på nytt som tränare när Missing Tooma ordnade så att det blev två vinnare med sju rätt.

– Han har visat fin form länge och det här var välförtjänt, sa Mahony.

Inför den sista V75-avdelningen fanns det kvar 245 system med chansen till sju rätt men Missing Tooma städade bort samtliga utom två. Ett av de vinnande systemen var inlämnat i Västernorrland och det andra i Danmark. Det svenska systemet fick 12 837 105 kronor och det danska 18 458 201 kronor.

Till skillnad mot V75-segern i påskas så satt inte Paw Mahony i sulkyn själv den här gången utan det gjorde Mats E Djuse. Missing Tooma snabbstartade men kom inte ner i rygg på spetsande Musett af Djupmyra utan Mats E Djuse fick nöja sig med tredje par invändigt.

I utgången av den sista kurvan blev det fritt fram och via en vass avslutning speedade Missing Tooma förbi Musett af Djupmyra.

– Det här var fantastiskt roligt och Mats körde ett perfekt lopp. Hästen har visat fin form länge och det här var välförtjänt. Jag vann på V75 i påskas till 150 gånger pengarna så de som följer mina hästar på V75 tjänar på det. Vi ligger ständigt mellan 20 till 25 hästar i stallet och har en ganska bra bas att stå på men det finns ett par tomma boxar, sa Mahony.

Körande Mats E Djuse om loppet:

– Missing Tooma gick väldigt bra när vi fick luckan. Jag såg att Tomas Pettersson inte hade kört för fullt och hans häst ökade bra när han begärde det men min häst gick väldigt fort de sista 200 meterna i loppet.

Skräll även i kallblodsloppet

Tidigare under dagen hade Madelene Johansson slagit till med sexåriga stoet Skeie Lotta i kallblodsloppet där landets bästa kallblodiga sto Stjärnblomster, som delägs av Johan och IIa Abenius, svarade för en ruggig insats som tvåa efter att ha gått hela loppet i tredjespår.

Madelene Johansson stod 40 meter före favoriten med Skeie Lotta som avslutade rappt från andraparet utvändigt efter positionsbekymmer halvvarvet från mål.

– Jag kom först inte riktigt runt hästen i dödens när den galopperade men vi hittade fritt och när jag rykte tussarna ur öronen så avslutade hon jättebra, sa Madelene Johansson som jobbar i team med sambon Robert Wilhelmsson på Gävletravet.

Testade en kupp

Det inledande loppet (klass I) vanns av Rikard N Skoglund med norsktränade S.J.'s Tribute. Skoglund serverade hästen ett lopp i rygg ledaren, klev ut i tid och körde till på upploppet till en lätt seger.

Loppet blev händelserikt med Erik Adielsson i ledningen med loppets favorit High Line Pellini. Adielsson fick utstå press redan 1 100-1 200 meter från mål där David Nylander tryckte på för att försöka kuppa sig till spets och överta med Sister of Mercy. Nylander hade dock inte något för det vilket ledde till trötta hästar.

En skräll blev det även i gulddivisionen – Bollnäsloppet – där favoritspelade Sister Sledge inte var som bäst precis som tränaren Daniel Redén hade varnat för i tipsen under veckan.

Sister Sledge orkade inte riktigt efter att Daniel Wäjersten fått lägga några småspeeder i ledningen och vinnaren hittades i stället i andraparet utvändigt.

Jorma Kontio hade hoppat in som kusk bakom Alessandro Gocciadoro-tränade Zaccaria Bar som avgjorde enkelt.

Alessandro Gocciadoro skulle ha kört hästen själv men hade fått problem med flygförbindelser under dagen.

– Vi fick ett bra lopp och det var bara att vänta till 400 kvar och köra rakt fram, sa Jorma

Rätt tips av Redén

Daniel Redén var betydligt mera inne på seger med Faeza Zet i försöket till Diamantstoet. Claes Sjöström hoppade in i stället för Örjan Kihlström som körde Hambletonian-kval i USA och satt och mös bakom det fyraåriga stoet.

En välstammad sak som är helsyster till In Toto Sund och halvsyster till Diana Zet som tjänade många miljoner.

Sjöström körde fram utvändigt ledaren och reglerade fältet efter behag med Faeza Zet.

– Hon börjar kanske komma i samma fack som sina syskon, sa tränare Redén.

Väljer Bergh derbyt?

Tempot var högt uppskruvat i lägsta klassen (klass II) över lång distans där favoriten Kash Keeper ödslade krafter i ledningen. Robert Bergh tackade för det från ledarryggen och körde undan genom den sista kurvan och lät Laredo Boko vinna avstannande.

– Vi får se om vi tar finalerna eller om vi är med och försöker kvala in till derbyt, sa Bergh.

Oskar J Andersson vann silverloppet i Årjäng V75 för två veckor sedan och hade redan Readly Lavec klar för finalerna. För säkerhets skull fyllde Eskilstunatränaren på med en ny seger i Bollnäs med fine femåringen som ledde sprinterloppet runt om i pampig stil efter att enkelt ha försvarat innerspåret bakom bilen.

– Jag har tussarna kvar i öronen och han hade gott om krafter kvar som det kändes, sa Oskar J Andersson som faktiskt körde ett nytt rekord med hästen, 1.11,5.

Sju rätt på V75 delade ut 12 569 365 kronor, sex rätt 22 156 och fem rätt 546 kronor.

Artikeltaggar

Paw MahonyTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.