Hoppa till huvudinnehållet

Turist i Värmland 1950

Publicerad:
Foto: Privat

Jag sitter och bläddrar i en lånad, upphittad, fuktskadad turistbroschyr. Den handlar om Värmland 1950 och väcker något varmt inom mig. På framsidan finns en rälsbuss under texten ”Genom Klarälvsdalen och den leende Rådabygden med N.Kl.J:s tåg och bussar.” Jag drar slutsatsen att rälsbussen är den som i de flesta av mina barndomssomrar ingick i ett komplicerat transportsystem från barndomshemmet i Ransby till mina morföräldrar i Hultaberg i Göinge.

Resan kunde ta bortåt ett dygn och inleddes med buss till Råda, där den spännande tågresan började. Medhavda smörgåsar plockades fram i Myra, och sedan väntade flera tågbyten fram till sista rälsbussen mellan Älmhult och Hultaberg. Väl framme möttes vi av mormor och morfar vid stationen.

1950 började jag som ettåring redan bli en van resenär, för endast månadsgammal åkte jag också året innan på denna rutt tillsammans med mor och mina två äldsta bröder. Hur min mor klarade den långa resan och lyckades få med tre ungar och diverse packning vid tågbytena förstår jag ännu inte. Hennes längtan efter föräldrarna var en stark drivkraft. Min far var hemma och arbetade de sommarveckor vi var där nere i snapphanebygderna.

Detta blev en lång inledning på de rader jag tänkte skriva om den lilla turisthandledningen från Värmlands turisttrafikförening. Där ser man vad en bild kan åstadkomma.

Den smalspåriga järnvägen är bara ett av flera transportsätt som presenteras. På baksidan finns uppmaningen ”Res i Övre Klarälvsdalen med Postdiligensen”. En enkel karta visar diligensens väg samt större hållplatser. Linjen går mellan Råda i söder och Långflon i norr, och av kartan att döma går turer på såväl västra som östra sidan av Klarälven ända upp till Möre/Likenäs. Hur turerna är fördelade får vi ingen upplysning om, men prisexempel finns uppräknade: enkel resa Sysslebäck – Råda kostar 8,10 kr och tur och retur 12,20 kr. Ekshärad – Råda kostar 2,40 kr och vill man vidare till Karlstad, finns alltså järnvägen.

I Karlstad kan man åka lustturer på älven med Solabåten, och Frykensjöarna trafikeras sommartid med dagliga turer av turistångaren Selma Lagerlöf med anlöpning vid Torsby, Sunne och Fryksta. Fryksdalens turistförenings nya passagerarbåt Kavaljeren erbjuder lustturer på Fryken med ”underhållande färdskildring, högtalarmusik, försäljning av läskedrycker m m”.

Samma förening arrangerar också rundturer med SJ:s moderna bussar, där vana färdledare berättar om Fryksdalsbygden.

AB Värmlandsbuss har dagligen flera turer norrut från Torsby ända upp till Medskogen med olika rutter, t ex via Röjdåfors eller Kristinefors.

Vill man hellre se Kristinehamns vackra skärgård rekommenderas Sjöbussen som gör dagliga rundturer under två sommarmånader. I landskapets västra del finns turistångaren Gladiswall ”på Värmlands vackraste turistled”, vilket innebär resor på Byälven mellan Arvika och Säffle.

Från Karlstad anordnar GDG den så kallade Mårbackaturen, som även gör stopp vid Rottneros och Geijersgården i Ransäter.

Geijersgården har för övrigt egen helsidesannons liksom Mårbacka, Bergslagens restaurantaktiebolag, Uddeholm, turistbyråerna i Arvika, Torsby, Sunne, Värmlands hemslöjd, Färjestads travbana, Göteborgs bank, restaurang Gröna Lyktan i Kristinehamn och Svenska turistföreningens vandrarhem.

Bad- och tältplatserna är förvånansvärt få: Alster, Bomstadbaden, Åsunda, Arvika, Filipstad, Kristinehamn, Sunne, Torsby och Mangenbaden.

Många orter erbjuder möjlighet till övernattning. De olika ställenas faciliteter och omgivande sevärdheter redovisas. Som exempel kan vi läsa om Hotell Gästis i Ambjörby att där finns fyra rum i huvudbyggnaden samt två i annexet. Priset för enkelrum är 4 kronor och för dubbelrum 7 kr. Helpension erbjuds inte, men däremot serveras öl, man har elektriskt ljus, värmeledning och wc, dessutom finns möjligheter till kallbad, jakt och fiske. ”Fyra kilometer från hotellet ligger den 492 meter höga Femtåsen samt i omedelbar närhet de vackra Femtåfallen.” Daglig bussförbindelse med Råda finns.

Snarlika beskrivningar finns för de flesta hotellen i landskapet.

I en särskild avdelning finns en förteckning över näringsställen, där norra delen av landskapet är magert representerat. Gästis i Likenäs, Stöllet och Vägsjöfors samt Turistpensionatet i Sysslebäck är de enda uppräknade norr om Torsby. I Likenäs kostar en middag 2,75 kr, i Stöllet 3,50 kr, i Vägsjöfors 2,50 kr och i Sysslebäck 3, 70 kr. På det sistnämnda stället finns till och med matsal med ölrättighet.

Karlstad har redan vid den här tiden en uppsjö av näringsställen. 14 restauranger (Tynäs och Hammarsudde inräknade) omnämns, alla med fullständiga rättigheter eller åtminstone ölrättigheter. Folkrestaurangen Falken vid Hagatorget har till och med pilsnerrättighet utan mattvång. Nio konditorier finns dessutom i staden.

Jag återvänder till omslagsbilden med rälsbussen. Det kan mycket väl vara den som jag åkte i som 0-åring och flera följande somrar. Här började den spännande tågresan. Nu är både rälsbussen och järnvägen borta, och samma öde har slutsträckan mellan Älmhult och Hultaberg vederfarits. Ack ja.

Artikeltaggar

FamiljKrönikorTorleif Styffe

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.