Hoppa till huvudinnehållet

Storförlust i VM-premiären för Sverige med 16 Crusaders-spelare

Publicerad:
Den svenska VM-truppen innehåller 16 spelare från Carlstad Crusaders och flertalet av dem syns på den här bilden. Från vänster bakre raden: Therese Helgman, Heidi Svensson Duric, Alma Gustafsson, Greta Munters, Gabriella Brönnegård, Linda Johansson (ej med i truppen), Moa Hansson (ej med i truppen).

Främre raden från vänster: Elin Thimfors, Jonna Didriksson, Amanda Littorin, Frida Olsson-Granlund, Anna Hedström, Hanna Karlsson.
 Liggandes från vänster: Nathalie Bengtsson, Hedvig Palocci.
 Saknas: Ida Handel, Selma Lindén.
Den svenska VM-truppen innehåller 16 spelare från Carlstad Crusaders och flertalet av dem syns på den här bilden. Från vänster bakre raden: Therese Helgman, Heidi Svensson Duric, Alma Gustafsson, Greta Munters, Gabriella Brönnegård, Linda Johansson (ej med i truppen), Moa Hansson (ej med i truppen). Främre raden från vänster: Elin Thimfors, Jonna Didriksson, Amanda Littorin, Frida Olsson-Granlund, Anna Hedström, Hanna Karlsson. Liggandes från vänster: Nathalie Bengtsson, Hedvig Palocci. Saknas: Ida Handel, Selma Lindén. Foto: Privat

Ett Sverige med 16 spelare från Carlstad Crusaders föll i VM-premiären mot de regerande EM-mästarna Finland med 0–49.

– Vi fick aldrig momentum att svänga i matchen så det bara fortsatte i en ond spiral som vi inte fick stopp på, säger Sveriges Nathalie Bengtsson.

30 juli till 7 augusti spelas VM för damer i Finland och under lördagen var det VM-premiär för Sverige som ställdes mot just Finland.

De regerande Europamästarna Finland blev en för tuff nöt för Sverige att knäcka och det slutade med förlust 0–49 i VM-premiären som var en kvartsfinal i ett mästerskap där totalt åtta lag gör upp om titeln.

– Siffrorna kanske ändå var lite orättvisa så att säga, säger Sveriges Nathalie Bengtsson, till vardags spelande sportchef i Crusaders, och fortsätter:

– Vårt försvar spelade bra, vi stod upp bra, men vi fick inte rull på offensiven. Vi hade jätteproblem med att få ordning på vårt regelverk och tajmingen i allt. Vi fick aldrig momentum att svänga i matchen så det bara fortsatte i en ond spiral som vi inte fick stopp på.

– Finland är ett bra lag med rutin, det kan man inte sticka under stol med. Vi i Sverige har ett väldigt ungt lag nu med ett jättestort generationsskifte där många nu gör sina första insatser i landslaget, så vi har god utvecklingspotential.

Landslagsdebut

Den svenska truppen innehåller 16 Crusaders-spelare och en av dem blev utsedd till Sveriges MVP mot Finland. För Crusaders-spelarna Greta Munters och Selma Lindén var lördagsbataljen dessutom landslagsdebut.

– Elin Thimfors blev MVP i vårt lag vilket var kul såklart, konstaterar Bengtsson som spelar både wide receiver och defensive back.

Finland är alltså klart för semifinal och för Sverige väntar nu placeringsmatcher i jakten på att sluta VM-femma.

– Vi ska gå igenom dagens match med alla problem vi hade och får vi några träningstimmar så ska vi nog få ordning på det tills nästa match på onsdag.

– Det finns hopp om att det kan bli riktigt, riktigt bra. Men det kommer ta lite tid och lite jobb. Men om vi lyckas komma femma i ett VM är det inte fy skam heller, så det är det vi försöker med nu.

Värmländskan Nathalie Bengtsson spelar VM för Sverige och hon är dessutom spelande sportchef i Carlstad Crusaders. Arkivbild.
Värmländskan Nathalie Bengtsson spelar VM för Sverige och hon är dessutom spelande sportchef i Carlstad Crusaders. Arkivbild. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollCarlstad Crusaders damElin ThimforsNathalie Bengtsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.