Hoppa till huvudinnehållet

Slowgold under Arvikas äppelträd – ”Förknippar Värmland med mysiga festivaler”

Publicerad:
Slowgold, med Amanda Werne i spetsen, ser fram emot att återvända till Värmland. Foto: Ellika Henrikson

Göteborgsbandet Slowgold gästar Rackstadmuseets sommarkonsertprogram under lördagskvällen 30 juli.

Bandets ”huvudperson” Amanda Werne berättar om senaste skivan och avslöjar bisarra minnen från tidigare värmlandsspelningar.

– Han såg oss och skrattade rakt ut!

Med en strid ström av plattor och bejublade konserter har Slowgold sedan starten nässlat sig in i svenska folkets hjärtan.

Framträdanden på TV-program som På Spåret och Jills Veranda och inte minst Grammisvinsten för Årets Visa/Singer-Songwriter 2019 visar att hjärnan bakom det hela, Amanda Werne, inte bara uppskattas av publiken, hon driver en helt egen nisch i svenskt musikliv där både de mörkare och de betydligt ljusare aspekterna av livet har en självklar plats.

Att höra Amanda Werne sjunga är som att få träffa en länge saknad vän igen och inom hennes musikaliska uttryck pågår ett ständigt sökande efter nästa möte mellan musikgenrer. Självklara associationer till band som Mazzy Starr och the Cure samsas med mer burdusa hjältar som Sisters of Mercy och atmosfärisk västern-filmmusik a lá Ennio Morricone.

Men låt oss inte fastna i tråkiga referensjämförelser, varför inte bara kalla Slowgolds musik för något komplett eget och lämna det där?

Mysiga festivaler

Under sommaren pågår en serie konserter med samlingsnamnet Musik Under Äppelträden på Rackstadmuseet i Arvika och på lördagskvällen väntas Slowgold äntra den idylliska platsen som konsertnamnet antyder. Utomhuskonsert, reverbdränkta gitarrer, synthmattor och smäktande sång, vad väntar ni på?

Det är inte första gången Slowgold spelar i Värmland. Senast gästade hon den numera nedlagda festivalen Folk & Rock i Segmon men genom åren har Amanda Werne även besökt mer obskyra tillställningar som Utmarksmusiken i Sysslebäck.

– Jag förknippar Värmland med små mysiga festivaler. Det är gött att komma hit för folk är kulturintresserade.

– De kanske till och med har lyssnat på mina låtar! tillägger hon skämtsamt.

Senast Slowgold spelade i Värmland var 2017 i Segmon. Nu kommer Amanda Werne med bandmedlemmarna Johannes Mattsson (bas), Erik Berntsson (trummor), och Viktor Hanson (keyboard) till Arvika för en efterlängtad sommarkonsert.
Senast Slowgold spelade i Värmland var 2017 i Segmon. Nu kommer Amanda Werne med bandmedlemmarna Johannes Mattsson (bas), Erik Berntsson (trummor), och Viktor Hanson (keyboard) till Arvika för en efterlängtad sommarkonsert. Foto: Tommy Andersson

Rullar på

Sommarens spelningar kommer att ta Slowgold ”lite varstans”, som Amanda Werne uttrycker det, och nämner att hon numera prioriterar att åka ut med full sättning (gitarr, bas, trummor, klaviatur) istället för att spela solo.

– Det rullar på kan man säga, man får anpassa sig lite nu när några bandmedlemmar har fått barn. Det är ju roligast att vara ute med bandet, säger hon.

Den senaste skivan, Kärlek, släpptes i april och beskrevs bland annat som en ”Fågel Fenix som reser sig ur askan”, något som anspelar på tidigare släpp med titlar som just Aska, och Amanda Werne säger sig vara på en ”bra plats i livet”. Som lyssnare anar man ett större fokus på den ljusare stämningen än tidigare skivor erbjudit.

– Skivan har fått ett bra mottagande och det är alltid kul att spela nya låtar. Det är ju egentligen därför jag släpper så mycket skivor, jag måste hela tiden ha nya låtar att spela! säger hon och skrattar.

– Är låtarna aktuella för mig har jag lättare att känna mig helt närvarande, fortsätter hon.

Brände hela gaget

Samtalet återgår till värmlandsminnen och dagen efter spelningen på Utmarksmusiken 2011 då bandet var på väg hem till Göteborg med kurrande magar.

– Vi stannade till på ett ställe utanför Sunne och skulle käka lunch. Alla såg ju ut som de gjorde på den tiden, det var innan Johannes (Mattsson) och Erik (Berntsson), och numera även Viktor Hanson var med.

– Vi ”tomtade fram” där mot restaurangen (gör ljudeffekten: tomt e tomt e tomt ...) som låg jättefint. Basisten hade på sig min stora svarta slokhatt och jag hade svartvitrandiga ”cirkusbyxor” på mig. I entrén möttes vi av en man som precis kom ut för att ta en cigg. Han bröt ihop när han såg oss och skrattade rakt ut, sen utbrast han: ”Välkomna in!” och gjorde en gest mot dörren.

– Väl inne var det som att hela restaurangen stannade upp och vände sig mot oss och glodde. Vi blev placerade vid ett bord och insåg ganska snabbt att ”säsongens primörer” som serverades där egentligen låg en ganska bra bit över vår prisklass. Men vi hade ju precis fått gage så vi tog beslutet att bränna allt på lunchen!

– När vi ätit färdigt och fått notan lämnade vi en hög kontanter på bordet och gick. Shit vilken fart det blev på personalen då. De typ sprang fram till bordet för räkna att vi lämnat tillräckligt med pengar!

Amanda Werne skrattar högt åt minnet.

– Det ska bli så kul att komma tillbaka till Värmland igen, vi får se vad som händer den här gången.

Slowgold spelar på Rackstadmuseet i Arvika på lördag 30 juli klockan 20.00.

Artikeltaggar

Amanda WerneArvikaMusikNöje/KulturRackstadsmuseetSegmonSysslebäck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.