Hoppa till huvudinnehållet

Fansen på plats i Finland – värmlänningen: ”Sverige har ett vassare lag”

Publicerad:
Svenska supportrar laddar i Finland. Foto: Privat

Under lördagen kliver Sverige in i VM i amerikansk fotboll, när hemmanationen Finland står för motståndet. På plats finns flera svenska supportrar och en som åker till Finland inför nästa matchdag är värmlänningen Fredrik Lindén.

– Det känns helt enormt, fantastiskt roligt, säger han.

Gör mästerskapsdebut mot nya lagkamraterna: ”Rolig och konstig känsla”

Efter Carlstad Crusaders SM-guld i början av juli togs ett stort antal spelare ut till VM i Finland, där den första matchdagen är under lördagen. Då spelar Mexico–Storbritannien, Kanada–Australien, USA–Tyskland och Finland–Sverige.

Skulle Sverige besegra finskorna möter man med största sannolikhet USA i semifinalen på onsdag. Vid förlust lär Tyskland vänta i en placeringsmatch.

Oavsett kommer Fredrik Lindén och hans sambo Sofie Björk att vara på plats i de tusen sjöarnas land när matchdag två drar i gång.

– Det känns helt enormt, fantastiskt roligt att få se ett VM i Europa med de bästa lagen, säger Fredrik Lindén.

Beslutet att åka togs i samband med att dottern Selma Lindén blev uttagen till mästerskapet, trots att hon bara spelat amerikansk fotboll i ett halvår (!).

– Det är två veckor sedan ungefär, efter SM-guldet, som hon fick frågan att spela. Hon blev lika chockad som oss, att hon bara har spelat ett halvår och blir ändå tillfrågad att åka på VM.

Sverige kliver under lördagen in i VM-turneringen.
Sverige kliver under lördagen in i VM-turneringen. Foto: Privat

Med till Finland får paret dessutom med sig en kompis, Fredrik Eklund, och hans son Elton Eklund.

– Sen vet jag att det är ett gäng där redan, runt 10–15 personer. Hur många som kommer sen vet jag inte, men kanske ett 50-tal.

Är det ert första mästerskap i amerikansk fotboll ni åker på?

– Första i amerikansk fotboll! Mästerskap har vi varit på, tittat på världscup i längdskidåkning, USM, kollat på VM och världscupen. Även SM när det var i Örebro.

Även de mästerskapen är genom dottern Selma, som tidigare var längdskidåkare.

”Kul match”

Kvartetten Fredrik, Fredrik, Sofie och Elton åker som tidigare nämnts till Finland på tisdag, efter att Sverige har spelat sin kvartsfinal. Med andra ord kan det svenska laget redan vara utslaget när de kommer dit.

Fredrik Lindén är redo för avresa.
Fredrik Lindén är redo för avresa. Foto: Privat

Samtidigt väntar då placeringsmatcher.

– Då väntar, förmodligen, Tyskland. Vi tänkte inte vara där hela mästerskapet, så antingen skulle vi åka direkt och se kvartsfinalen, men slår de Finland blir det en kul match på onsdag! Och vinner de får de förmodligen möta USA. De kan bli enormt kul att titta på, men tufft, säger Fredrik Lindén.

Men skulle de förlora väntar som tidigare nämnts placeringsmatcher, så Fredrik och de andra svenska supportrarna får oavsett möjligheten att se Sverige spela. Han själv tror dock att en semifinal är det som väntar svenskorna på onsdag.

– Jag tror att Sverige vinner mot Finland. Det gör vi båda (Sofie Björk också). Sverige har ett vassare lag sedan EM 2019 och jag tror att de är jäkligt sugna på att möta USA!

Det svenska laget laddar på bussen.
Det svenska laget laddar på bussen. Foto: Privat

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollCarlstad Crusaders dam

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.