Var är ambulansen i Likenäs?

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Vilka politiska partier vill på allvar etablera en fast ambulansstation i Likenäs för nordvärmlänningarnas trygghet, undrar insändarskribenten.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Den 17 juli, sen kväll, fick en flicka på besök i Kärrbackstrand en allergisk reaktion som gjorde att mamman tog kontakt med SOS alarm för att kalla på ambulans. Hon fick till svar att det inte fanns någon ambulans tillgänglig i närområdet och att hon själv skulle köra flickan till Torsby sjukhus, 10 mil bort.

Under färden till Torsby upplevde den oroliga mamman att tillståndet försämrades och tog återigen kontakt med SOS alarm. Hon blev då lovad att en ambulans skulle möta upp i Vägsjöfors som ligger cirka 8 mil, 1,5 timme, från Kärrbackstrand. Mötet skedde i Vägsjöfors och flickan fick den behandling hon behövde på ett proffsigt sätt och den allergiska reaktionen hävdes. Mamman blev också väl omhändertagen vid tillfället.

De efterföljande frågorna är: Var befanns sig den ambulans som skall vara placerad i Likenäs? Om den var ute på uppdrag, varför hade man inte skickat upp en annan ambulans för att vara i beredskap om något skulle hända i Nordvärmland? Varför skickades inte en ambulanshelikopter till Kärrbackstrand? Den kan ju vara på plats inom 30 minuter har jag fått som svar tidigare?

Är det månne så att Nordvärmland inte har nån ambulans nattetid, att ambulansen i Likenäs då är placerad i Torsby? Ambulansverksamheten har ju som mål att man skall vara på plats hos hjälpbehövande inom 30 minuter efter larm. Gäller inte detta i Nordvärmland?

Att Region Värmland har råd att lägga ut stora pengar på ambulansflygplan är ju patetiskt i sammanhanget när man inte har råd att ha en heldygnsambulans i Likenäs. Ibland är det bra att göra en omvärldsanalys, se hur andra löst ett problem. Åk till Sälen och ta del av deras lösning. Norra Dalarna ser ju ut ungefär som Nordvärmland.

Vilka politiska partier vill på allvar etablera en fast ambulansstation i Likenäs för nordvärmlänningarnas trygghet? Nu får det banne mig vara nog, ambulansen är ju den omedelbara akutsjukvården i glesbygden. Det skall alltid finnas en ambulans i närområdet för allas vår trygghet!

Joe Bengtsson

Republiken Nordvärmland

***

SVAR DIREKT: Ambulansen kan påverkas av olika samtidiga händelser

Jag förstår din oro och beklagar att kvinnan och hennes dotter, som du skriver om, inte kände sig trygga med ambulanssjukvården i Norra Värmland. Vi arbetar ständigt för att alla patienter och anhöriga ska få tillgänglig, samordnad och välfungerande hälso- och sjukvård.

Du undrar var ambulansen i Likenäs befann sig vid tillfället. Med hänsyn till gällande regler kring sekretess och avsaknad av patientinformation kan jag inte svara på det. Ambulansens minutoperativa förmåga kan påverkas av olika samtidiga händelser. Vi gör alltid vårt bästa för att bedöma inkomna samtal, prioritera patienter och dirigera lämpligast resurs till våra patienter i rätt tid.

Vad gäller ambulansens organisation finns resurser i Likenäs och Torsby samt ett uppdrag att arbeta gemensamt i hela regionen för patienternas bästa. I hälso- och sjukvårdens uppdrag ligger att tillhandahålla sjukvård av god kvalitet till alla invånare med respekt för alla människors lika värde och särskilt beakta barns bästa. Vården ska också prioriteras för att ge den vårdsökanden med störst behov företräde till vård.

Det värmer att höra att flickan fick den behandling hon behövde och att ambulanspersonalen tog väl hand om både henne och mamman när de möttes upp i Vägsjöfors.

Vi tar tacksamt emot mer information som händelser som denna. Det går alltid bra att lämna eventuella synpunkter eller klagomål på vården via webbplatsen 1177.se. På så vis får vi som organisation möjlighet att utreda händelser och vid behov förbättra vår verksamhet ytterligare.

Andreas Norling

Verksamhetschef för ambulanssjukvården inom Region Värmland

***

REPLIK: Investera i ytterligare en ambulans i Likenäs!

Andreas Norling borde kunna svara på var ambulansen befann sig utan att ange vad den gjorde där. Återigen, varför var inte ambulansen i Likenäs och varför fanns ingen tillgänglig ambulans i Torsby? Hela Nordvärmland var alltså utan ambulans, från Torsby till Långflon, cirka 15 mil. Fullständigt oacceptabelt.

Ryktet säger att det vid vissa tillfällen parkeras en ambulans på grund av personalbrist vilket tydligen skedde i Filipstad i slutet av förra veckan. Är det så att den tillförordnade ambulanschefen som har ansvaret nattetid på eget bevåg får fatta ett sådant beslut i stället för att beordra ut personal? Knappast. Det innebär i sin tur att en annan station måste vara backup för att upprätthålla ambulansberedskapen, som i sin tur kan ge en dominoeffekt som gör att Nordvärmland får ”Svarte Petter”, det vill säga stå utan ambulans. Kom inte och säg att vi har ju ambulanshelikoptern. Den kom ju inte när den behövdes och vid vissa vädertyper klarar den inte att flyga. Nej, nu är det dags att ansvariga politiker i Region Värmland sätter ner foten och ser till så att ambulanssjukvården i Värmland blir jämlik. Investera i ytterligare en ambulans i Likenäs!

Joe Bengtsson

Nordvärmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.